Conferință națională la Piatra Neamț privind traficul de persoane

conferintaConferința „Rolul avocatului în acordarea asistenței juridice victimelor traficului de persoane“ organizată în cadrul proiectului centrat pe respectarea drepturilor omului de Asociația Cultural Social Economică „Christiana“ în parteneriat cu Baroul de Avocați Neamț și cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Piatra Neamț a reunit mai mulți specialiști care au abordat problema traficului de persoane. Conferința a avut loc sâmbătă, 19 noiembrie 2016, și a reunit specialiști din țară implicați în combaterea traficului de persoane și asistarea juridică a victimelor.

Evenimentul a fost anunțat într-o conferință de presă ce a avut loc vineri, 18 noiembrie 2016, de la ora 14:30, în sala de ședințe a Consiliului Județean Neamț, susținută de Cristina Demeterca, vicepreședintele „Christiana“, de avocat Ancuța Niculina Sandu – prodecanul Baroului Neamț și de conf. dr. prof. univ. Mihaela Tomiță de la Universitatea de Vest Timișoara. Reprezentanții partenerilor din proiectul destinat protecției victimelor traficului de persoane au dezvăluit, astfel, o parte din scopul conferinței și dezideratele.

Prodecanul Baroului Neamț, avocat Ancuța Niculina Sandu: „Suntem onorați de această propunere făcută Baroului Neamț, de a fi parteneri ai evenimentului. Din perspectiva noastră, o astfel de temă ca cea a traficului de persoane nu a fost printre temele seminariilor de pregătire profesională pe care baroul le organizează periodic, ca atare este de interes pentru avocații din Neamț și de la celelalte barouri invitați la acest eveniment. Mai mult, din partea noastră, partener în acest proiect este și Institutul Național de Pregătire Profesională a Avocaților, care are la acest eveniment doi reprezentanți, respectiv domnii vicepreședinți ai UNBR – Traian Briciu și Petruș Ciobanu“.

Conf. dr. prof. univ. Mihaela Tomiță de la Universitatea de Vest Timișoara: „Este pentru prima dată când sunt în Piatra Neamț și sunt încântată să cunosc locuri frumoase și oameni frumoși. Sper ca la această conferință să avem o efervescență de idei și de soluții, de ce nu, la problematica pusă în discuție“.

De altfel, un obiectiv important a fost prezentarea la simpozion a primului program pilot la nivel național de specializare a celor implicați în combaterea traficului de persoane în general și în special pe protecția și asistența victimelor. Participanții la conferință au putut afla de la conf. dr. prof. univ. Mihaela Tomiță, directorul programului, despre înființarea unei platforme on-line pentru specialiști realizată de mediul academic în colaborare cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), pentru specializarea postuniversitară.

Potrivit vicepreședintelui Cristina Demeterca, la conferință au participat specialiști în combaterea și prevenirea traficului de persoane, printre care coordonatorul Grupului de lucru de la nivel național conf. dr. Silvia Tăbușcă, patru reprezentanți ai ANITP – comisar șef Gheorghe Ungur, locțiitor al directorului ANITP, comisar șef Vasile Dron de la Centrul Regional ANITP Iași, comisarul șef Ion Munteanu de la Centrul regional ANITP Bacău și un expert. Printre temele abordate s-au aflat și cele privind reutilizarea socială a bunurilor confiscate și folosirea sumelor în proiecte de ajutorare a victimelor traficului de persoane.

Cei prezenți la conferința organizată de „Christiana“ la Piatra Neamț și găzduită în sala Millenium a Hotel Central Plaza au dezbătut nu doar dimensiunile fenomenului traficului de persoane, ci au venit și cu o serie de propuneri și soluții prin care potențialele victime să poată fi identificate și integrate într-un program de consiliere.

Cristina IORDACHE