Concursul Naţional de Poezie şi Epigramă „Steaua Nordului”, ediția a III-a

Autorii nemţeni de poezie şi epigramă se pot înscrie, până la începutul lunii septembrie, la cea de-a III-a ediţie a Concursului Naţional de Literatură „Steaua Nordului”, eveniment organizat de Societatea Culturală „Steaua Nordului” Botoşani, cu sprijinul Consiliului Local Botoșani și al revistei „Luceafărul”.

Concursul are o singură secţiune, cuprinzând un grupaj de două specii literare diferite, având tema „Steaua Nordului, Botoşaniul”. Nu există restricţii de vârstă sau de apartenenţă la una sau alta dintre uniunile de scriitori şi nu se percepe taxă de înscriere.

Concurenţii trebuie să realizeze un material compus dintr-o poezie şi trei epigrame scrise pe coli de hârtie separate, astfel: poezie în vers clasic, cu ritm şi rimă (poate fi şi în gen umoristic) sau în vers liber, pe un format A4 şi trei epigrame originale, redactate pe un format A4, dintre care doar una pe tema concursului, legată de spaţiul cultural al Botoşaniului, epigramă care trebuie să conţină obligatoriu şi numele oraşului.

La configurarea clasamentului final, membrii juriului vor selecta cele mai reuşite lucrări ţinând cont şi de participarea la una sau două subsecţiuni. Ca urmare, autorilor li se recomandă abordarea ambelor subsecţiuni.

Concursul îşi propune prezentarea, prin creaţii în versuri originale, a operelor înaintaşilor, a realităţilor istorice, sociale, a tradiţiilor poporului român, a frumuseţilor patriei sau a temelor la liberă alegere, cu un accent aparte pentru cele care promovează zona de nord a ţării.

Premii în bani, medalii de argint, diplome și cărți

Lucrările (fără chenar sau sublinieri de culoare, caractere bold, italic sau alte intervenţii) vor purta un motto liber ales, ce trebuie adăugat şi în fişa de înscriere într-un plic mic închis alăturat purtând acelaşi motto, pentru ca numai după jurizare concurentul să poată fi identificat. Plicul închis va conţine datele personale ale autorului: nume, prenume, adresă, telefon, vârstă, ocupaţie, alte premii obţinute şi o copie xerox după cartea de identitate. Plicurile vor fi expediate până la data de 1 septembrie2017 (data poştei), pe adresa: Societatea Culturală STEAUA NORDULUI Botoşani – D. Gaftoneanu, Calea Naţională nr. 107, bl. O, sc. B, etaj 7, ap. 19, Botoşani, cod poştal 710061. Se desfac doar plicurile mici ce vor fi premiate, plus rezervele pentru cazuri speciale. După selecţie se vor solicita scrierile în format electronic pe adresa de mail gaftoneanu_dorel@yahoo.com în vederea publicării.

Pentru cele mai reuşite creaţii se vor acorda următoarele premii: Premiul I – 500 RON și o medalie din argint „Steaua Nordului”; Premiul II – 400 RON și o medalie din argint „Steaua Nordului”; Premiul III – 300 RON și o medalie din argint „Steaua Nordului”; Mențiune – 200 RON și o medalie din argint „Steaua Nordului”.

Premiile se vor înmâna în cadrul unei festivităţi desfăşurate în Botoşani, ce se va anunţa în timp util, în caz de neprezentare a primilor chemaţi premiile urmând a se redistribui automat următorilor clasaţi de pe lista de evidenţiaţi. Autorii, împreună cu lucrările premiate, vor fi prezentaţi în paginile revistei de cultură „Luceafărul” Botoşani.

Regulamentul mai prevede ca poeziile/epigramele trimise să nu mai fi fost publicate, în format tipărit sau electronic, până la postarea rezultatelor. Textele vor fi dactilografiate într-un singur exemplar cu Times New Roman, font 12, cu diacritice, la un rând, caracterele scrise cu Bold fiind acceptate numai pentru titlul lucrărilor. Nu sunt admise greșeli gramaticale sau cuvinte/expresii/mesaje directe sau subliminale vulgare, iar materialele trebuie să dea dovadă de educație, respect și bun simț. Vor fi eliminate din concurs lucrările cu greșeli gramaticale sau cu greșeli de prozodie (în cazul poeziilor cu ritm și rimă și a epigramelor).

Iniţiatorii competiţiei îşi propun să descopere, să evidenţieze, să reunească şi să sprijine creatorii de literatură de pretutindeni, din ţară sau din comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării, dar şi să popularizeze unele aspecte din viaţa culturală a oraşului Botoşani.

Irina NASTASIU