Comuna Săbăoani la sărbătoare

sabaoani 067

Timp de o zi, în comuna Săbăoani a fost mare sărbătoare, organizatorii pregătind un program vast și complex. Întrega comunitate s-a împodobit special pentru a-şi primi fiii şi oaspeţii care au venit să petreacă la acest ceas de bucurie, motiv de bilanţ al unui an de muncă şi de planuri  mari pentru viitorul apropiat.

 

Ziua comunei Săbăoani, sărbătoare ce reuneşte fii satului reîntorşi în concediu acasă de la locurile lor de muncă din ţară şi din toată Europa constituie un regal spiritual şi cultural. Comuna Săbăoani este cea mai mare şi una din cele mai vechi aşezări rurale din judeţul Neamţ cu o populatie stabilă de 11 127 locuitori.

Primar Valeria Dascălu: „Dumnezeu e de partea noastră!”

„Am schimbat dat sărbătoririi zilei comunei în a doua duminică din luna august în urmă cu doi ani pentru ca toţi consătenii noştrii care se întorc cu miile acasă în perioada concediilor să fie alături de noi pentru a trăi bucuria sărbătorii în familia reîntregită a comunităţii. Azi noapte a plouat torenţial, parcă special pentru a mai potoli canicula din ultimele zile şi a face atmosfera excelentă pentru aşa o mare sărbătoare semn că Dumnezeu e de partea noastră!” spunea Valeria Dascălu în deschiderea manifestărilor dedicate zilei comunei.

Evenimentul a început la ora 10.30, cu un scurt recviem în faţa monumentului eroilor din curtea bisericii unde doamna primar a ţinut un scurt cuvânt în onoarea celor ce s-au jertfit pentru binele comunităţii iar prefectul George Lazăr a depus o coroană de flori.

A urmat, apoi, o liturghie solemnă, după care toţi cei prezenţi au fost invitaţi la masă, pentru ei fiind pregătite 45 de oale cu sarmale şi câteva sute de cozonaci.

 

Premii pentru fotbaliști și tenismeni

În tot acest timp, copiii talentaţi din comună şi din Roman au susţinut un program artistic apreciat de toţi spectatorii prezenţi. Valerica Dascălu, primarul comunei Săbăoani a premiat atât câştigătorii Cupei Progresul la tenis de câmp ce s-a desfăşurat cu această ocazie cât şi reprezentanţii echipei de fotbal locale promovată din acest an în divizia judeţeană. „Am premiat pe toţi cei 30 de participanţi la Cupa Progresul la tenis de câmp şi am premiat şi echipa de fotbal a satului ce a promovat în liga judeţeană. După amiză, după ora 16 va începe megaspectacolul cu invitaţi de seamă ce se va încheia în jurul orei 23 cu un frumos foc de artificii. Este o zi binemeritată pentru cei ce trudesc din greu în străinătate.” a declarat doamna primar spicuind din programul încărcat al zilei de mare sărbătoare a comunităţii pe care o păstoreşte de peste 13 ani.

 

Spectacol şi voie bună

Începând cu ora 16 centrul atenţiei s-a mutat din nou în centrul satului unde pe scena ridicată de organizatori a avut loc un concert ce s-a întins până aproape de miezul nopţii timp în care au urcat pe scenă Direcţia 5, Viorica Macovei, Nemuritorii, Alessia, Kronos, Mihaela Balaşcă, Oana Creţu, Cornelia Ştefan şi Ghiţă Dandu. Ziua de sărbătoare s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

 

Text și foto: Dan Vasiliu

 

Investiţii pentru viitor

Cu toate că efectele crizei s-au făcut simţite şi în comună, Primăria Săbăoani a fost mereu preocupată pentru ca cei tineri, care şi-au construit case, să beneficieze de toate utilităţile la standardele secolului XXI. După amenajarea reţelei de apă, la care s-au branşat cei mai mulţi dintre locuitorii comunei Săbăoani, în curând vor începe şi lucrările la reţeaua de canalizare. Consiliul Local Săbăoani a aprobat pentru această lucrare alocarea a 127.000 de euro, bani care reprezintă cota de finanţare a administraţiei locale pentru proiectul de extindere şi reabilitate a infrastructurii de apă şi apă uzată în comuna Săbăoani. Lucrările vor începe în acest an, valoarea totală a proiectului fiind de peste şase milioane de euro. În acest amplu proiect cota de finanţare suportată de autoritatea locală este de 127.000 de euro, iar diferenţa din bugetul total al proiectului provine din fonduri comunitare. În cadrul acestui proiect se vor realiza 17 kilometri de canalizare şi patru pompe pentru apele uzate. Pentru acest an, consilierii locali ai comunei au aprobat şi alte proiecte mari ce vor schimba încet-încet faţa comunei. În acest sens aleşii locali au alocat suma de 50.000 de lei pentru un sistem de încălzire centrală a sediului primăriei, 228.000 de lei pentru extinderea reţelei de iluminat public pe patru străzi – iluminat dorit şi aşteptat de toţi cetăţenii comunei, 20.000 de lei pentru refacerea planului urbanistic general al comunei, 556.000 de lei pentru asfaltarea a trei străzi noi şi 60.000 de lei pentru modernizarea altor două străzi din comună. “O altă investiţie importantă pentru noi este deschiderea Serviciului de Evidenţă Informatizată a Persoanelor la noi în comună, lucru care se va întâmpla după 15 august. Avem deja dotarea necesară, iar doi angajaţi ai primăriei fac practică la Roman în acest sens. Luna august este o lună de vârf extrem de încărcată pentru noi iar deschiderea acestui serviciu de eliberare a cărţilor de identitate va scuti de un drum la Roman pe cetăţenii comunei nevoiţi să-şi schimbe actele de identitate.” Declara Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani.

 

 

 

Istorie de peste 400 de ani

Legenda formării comunei Săbăoani o regăsim in paginile unui manuscris ”Cronica de la Săbăoani”, monografie realizată de către Petre Sescu (Pădurarul). Aşa cum se arată în aceasta lucrare, comuna Săbăoani de astăzi s-a format din vechiul sat Berindeşti, situat “pe coama dealului de unde îmbrăţişai cu privirea şi cuprindeai cu ochiul liber intreaga vale a Siretului, cu câmpiile ei mănoase…”. Numele satului, arată autorul, provine de la cuvântul turcesc „berindei”, dat de turci pârâiaşelor ce brăzdau acest ţinut. Satul Berindeşti a fost prădat deseori de armatele turceşti şi tătărăşti, casele erau arse la intervale scurte de timp, iar oamenii obligaţi să fugă în păduri din calea cotropitorilor. În urma acestor invazii, locuitorii satului Berindeşti s-au hotărât să se retragă de pe coasta dealului in padurea din apropiere, spre apus la 2 km depărtare. Vechimea localităţii Săbăoani se poate constata şi din străzile întortochiate, strâmbe, cotite, frânte etc. Pentru că fiecare nou sosit în pădure îşi făcea bordeiul la întâmplare, fără nici o rânduială , printre arbori, fără a croi drumul de acces, astfel că umblau de la o casă la alta pe cărări printre arbori. Primele documente istorice care atestă existenţa satului datează de pe la 1600 când apare numele Săbăoani.