Comitetul Județean pentru Situații de Urgență monitorizează evoluția vremii

08/01/2017

Prefectul județului Neamț, Niculina Dobrilă, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), a condus ședința extraordinară convocata pentru duminică, 8 ianuarie, având ca temă gestionarea situațiilor apărute ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase produse pe teritoriul județului Neamț.

Prefectul a prezentat o situație sintetică e evoluției efectelor generate de producerea fenomenelor meteorologice periculoase produse în ultimele 24 de ore și modul de gestionare a acestora.

Un alt subiect aflat pe ordinea de zi a ședinței CJSU a fost oportunitatea suspendării cursurilor școlare în zilele de 09 și 10 ianuarie 2017 în toate unitățile de învățământ din județul Neamț, în urma propunerii Inspectoratului Școlar, după consultarea conducerilor tuturor unităților școlare, în cadrul Consiliul de Administrație, la care au participat inclusiv reprezentanții sindicatelor.

De asemenea, în conformitate cu Dispoziția comună nr. I/1453/07.01.2017 privind aplicarea măsurilor specifice gestionării efectelor fenomenelor meteorologice periculoase ce pot apărea în contextul scăderii accentuate, s-a făcut propunerea ca echipajele de Poliție Locală să desfășoare activități de patrulare în zonele cunoscute ca fiind frecventate de persoane fără adăpost pentru identificarea, preluarea și transportul acestora în spațiile special amenajate. Aceste activități vin în sprijinul acțiunilor similare pe care le execută echipajele ISU, IJJ, IJP și SAJ, de la începutul manifestării fenomenelor meteorologice periculoase.

Aceste două propuneri au fost discutate și aprobate printr-o hotărâre a CJSU.

În ceea ce privește efectele produse pe teritoriul județului, conform ultimelor raportări circulația este restricționată pe doua drumuri – DJ 207C (Ion Creangă – Valea Ursului) și DN15D (Gâdinți – Crăiești), iar referitor la alimentarea cu energie electrica a localităților – toate problemele au fost rezolvate.

Ne-am întâlnit astăzi pentru a lua toate măsurile necesare spre a ține sub control o eventuală evoluție nefavorabilă a vremii. În ceea ce privește școlile, în funcție de evoluția vremii, peste două zile vom decide dacă se mai prelungește perioada de suspendare a cursurilor școlare. În ceea ce privește starea drumurilor, în prezent, se acționează pe toate sectoarele de drum național și județean. Din cauza cantităților mari de zăpadă și a viscolului, în partea de est a județului situația impune măsuri susținute, astfel încât autofreza de la ISU Piatra Neamț a fost dirijată către unitatea Roman. Am solicitat administratorilor de drumuri, dar și E.ON sa ne informeze, prin rapoarte actualizate permanent, asupra situației din teren și mai ales asupra măsurilor luate. Apreciez mobilizarea lucrătorilor de la E.ON care au reușit să remedieze defecțiunile, orele 10:00 și 14:00, astfel încât toți cei 4.623 de consumatori afectați sunt acum alimentați cu energie electrică“, a spus prefectul Niculina Dobrilă.

Daniela SAVU