* „Comparativ cu restul, cele două rezerve sunt de lux, însă în secolul XXI aşa ar trebui să arate toate”, a declarat dr. Suzana Constantinescu, şefa secţiei Pediatrie
Multe dintre promisiunile de sponsorizări pentru spital, lansate mai ales în campanii electorale, au rămas „ştiri pe sticlă”, fără ca vreunul dintre protagonişti să treacă la fapte. Fără să bată toba dinainte, o asociaţie non-profit a pus osul la treabă şi a demonstrat că se poate. Asociaţia Sens Civic din Piatra Neamţ a renovat de la A la Z, în nici o lună de zile, două dintre saloanele cele mai jalnice din pediatria spitalului judeţean. Valoarea lucrarilor de renovare a celor doua saloane a fost de 16.000 lei, lucru posibil cu ajutorul unui sponsor şi cu reduceri de preţ acordate de furnizorii de materiale. Reprezentanţii asociaţiei au subliniat că doresc să extindă lucrările şi la celelalte saloane, ocazie cu care au iniţiat o campanie de strângere de fonduri intitulată „Un viitor sănătos se pregăteşte de astăzi”.
„Pentru început ne-am ocupat de două rezerve pentru sugari situate la etajul 1, unde am dat jos faianţa veche, am finisat tencuiala, am schimbat instalaţia sanitară, cea electrică, am pus pardoseală ignifugă, uşi, cădiţe noi şi mobilier pentru nou-născut şi mamă”, a spus Andrei Carabelea, preşedintele Asociaţiei Sens Civic.
Dr. Suzana Constantinescu, şefa secţiei Pediatrie, a ţinut să spună că, în comparaţie cu restul saloanelor, cele două rezerve sunt de lux, însă în secolul XXI aşa ar trebui să arate toate, asta să fie de fapt normalitatea. „Sunt vreo 50 de saloane care trebuie reabilitate, dar din păcate de-a lungul timpului am avut foarte, foarte multe promisiuni dar prea puţine concretizări. Practic, acum trei ani au mai fost două saloane refăcute, însă cu mici îmbunătăţiri, nu de la A la Z, ca acestea două. Cei de la Sens Civic nu au venit cu promisiuni, ei s-au pus direct pe treabă şi ne-au împlinit un vis, de a crea condiţii sugarilor internaţi în spital”.
Andrei Carabelea, preşedintele Asociaţiei Sens Civic, se declară încrezător în găsirea de parteneri pentru continuarea lucrărilor de renovare. E pur şi simplu deprimant să vezi copii care au de stat zile, poate săptămâni până la vindecare, în acele saloane de la etajul 1 cu pătuţuri cu gratii din fier, pe saltele rupte, şi te întrebi dacă mamele au curajul să-şi spele copiii în cădiţele îngălbenit de vreme şi scorojite, aflate pe hol, între uşi care nu se prea închid.