Comisarii OPC au constatat: ambarcaţiuni nesigure, scări de access spre ponton cu risc

DSC_0620Comisarii pentru protecţia consumatorilor din Neamţ au luat la puricat ştrandurile, piscinele, bazinele de înot, precum şi centrele de închiriere a echipamentelor de agrement în parcurile de distracţie ori debarcadere. Controalele derulate în această lună de foc au scos la iveală o serie de nereguli care ar putea pune viaţa turiştilor în pericol.
La nivel naţional au fost verificate 442 de puncte de lucru ale operatorilor economici constatându-se abateri la 220 ( 50%). Au fost aplicate 91 amenzi contravenţionale în valoare totală de 336.400 lei şi 155 de avertismente pentru nerespectarea legislaţiei în domeniul protecţiei consumatorilor. S-a dispus şi oprirea temporară a prestării serviciului la 38 operatori economici până la remedierea neconformităţilor constatate.
Principalele abateri constatate sunt lipsa barei de susţinere de jur– împrejurul bazinului, lipsa inscripţionării sau  inscripţionarea ştearsă a  adâncimii piscine, lipsa recomandărilor şi avertismente privind eventuale riscuri, neafişarea listei tarifelor într-o formă lizibilă, la loc vizibil şi fără echivoc, neafişarea într-un loc vizibil a regulamentului de funcţionare a sălii de sport(bowling) sau cel puţin a unui anunţ care să conţină un minim de informaţii cu privire la echipamentul obligatoriu pentru accesul în sală, modul de utilizare, măsuri de securitate, riscuri previzibile.

Au fost depistate echipamente de agrement destinate copiilor (castel gonflabil, bile mergatoare pe apă, maşinuţe electrice, bărcuţe electrice, trambulină), la care s-a constatat că nu erau inscripţionate, individual, cu datele de identificare a importatorului în Uniunea Europeană (erau fabricate în China), cu principalele caracteristici tehnice, limita de vârstă, de greutate, număr maxim de utilizatori simultan, marcaj european de conformitate CE.

În ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale referitoare la spaţii de joacă, verificările făcute la Neamţ au scos la iveală echipamente de agrement destinate copiilor (castel gonflabil, bile mergătoare pe apă, maşinute electrice, bărcuţe electrice, trambulină), neinscripţionate, individual, cu datele de identificare a importatorului în Uniunea Europeană (erau fabricate în China), cu principalele caracteristici tehnice, limita de vârstă, de greutate, număr maxim de utilizatori simultan, marcaj european de conformitate CE.

În ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale referitoare la desfăşurarea activităţilor de agrement nautic, la spaţiile pentru plimbări cu vaporul din Neamţ nu se afişa, nici la recepţie şi nici pe vas, numărul de persoane maxim admis simultan pe vas şi obligaţiile pasagerilor; mocheta şi băncile din lemn de pe vas nu erau întreţinute corespunzator, fiind uzate, cu vopsea exfoliată. Nici nu era afişată placheta cu Telefonul Consumatorilor. Mai mult, nu erau menţionate denumirea deţinatorului echipamentului şi orarul de funcţionare, scările de acces spre ponton erau nesigure: o singură balustradă, dar care nu era fixată corespunzator.

La recepţia pentru plimbări cu şalupa pe lac nu erau afişate niciuna dintre informaţiile minim obligatorii, precum: denumirea şi adresa operatorului economic, orarul de funcţionare, tarifele practicate, instrucţiuni de avertizare a utilizatorilor. Placheta cu Telefonul Consumatorilor nu era afişată la loc vizibil (fiind acoperită de alte înscrisuri). Lipseau şi informaţiile privind numărul de persoane maxim admis simultan pe vas şi programul de funcţionare, iar căile de acces la ponton erau scări din dale de beton, nedotate cu balustrade de susţinere, nefixate corespunzător cu risc în utilizare, atât la coborâre, cât şi la urcare.

G.N.