„Cod roşu” de naşteri la domiciliu!

cod rosu nasteri

* La sate nu mai sunt moaşele de altă dată, care asistau corect gavida

* Săptămânal, cel puţin o femeie naşte acasă, riscând propria viaţa şi a pruncului

* Jumătate din gravidele care nasc într-un an nu sunt urmărite de medic

O tânără din Mădei-Borca a născut acasă, ieri după-amiază, neasistată corespunzător. Alertat sub „cod roşu” de urgenţă, un echipaj cu medic de la Serviciul de Ambulanţă a plecat în trombă spre locul solicitării, cu o autosanitară dotată cu incubator pentru nou-născuţi. Din fericire, atât femeia cât şi copilul ei erau în stare bună, însă echipajul a trebuit să facă toate manevrele obligatorii în astfel de cazuri, pentru că naşterea nu fusese asistată de un profesionist. La sate nu mai sunt moaşele de altă dată, care ştiau ce trebuie făcut când unei gravide îi vine sorocul. Echipajul salvării a procedat la tăierea cordonului ombilical, la aspiraţia copilului şi a consultat-o ginecologic pe mamă pentru determinarea posibilelor complicaţii. Din fericire, atât mama cât şi copilul nu au avut probleme de sănătate şi au fost duşi la maternitatea spitalului judeţean, unde au rămas sub supraveghere medicală.

Doctorii de pe ambulanţe trag un semnal de alarmă privitor la faptul că de la o săptămână la alta creşte numărul naşterilor la domiciliu în mediul rural. Gravidele ajung să-şi aducă pruncii pe lume în condiţii insalubre şi fără asistenţă medicală atât din cauza lipsei de educaţie sanitare cât şi a lipsurilor financiare, care le împiedică pe femei să meargă la doctor pentru a fi luate în evidenţa unui specialist, pentru a-şi face analize şi ecografii.

Din păcate, deşi legea spune clar că pentru gravide asistenţa medicală este gratuită, decontată de Casa de Sănătate, însă în realitate gratuitatea este „la noroc”. Nu trebuie plătită consultaţia clinică lunară la medicului de familie, însă aceasta nu este suficientă pentru urmărirea corectă a unei sarcini şi pentru depistarea unor eventuale probleme. Dacă gravida merge la analize pe bază de programare, respectiv se înscrie pe listele unui laborator aflat în relaţie contractuală cu CAS în luna a doua de sarcină pentru luna a treia, atunci când i se fac analizele sarcina este deja mai evoluată cu 30 de zile, timp în care o posibilă afecţiune nu a putut fi depistată.

În cazul în care gravida ajunge cu succes la un medic specialist din policlinică- în virtutea biletului de trimitere de la medicul de familie, constată că doar consultaţia clinică este gratuită. Consultaţie care nu poate fi făcută decât în primele luni de sarcină. Cu recomandarea de ecografie trebuie să meargă la un cabinet privat, pentru că aparatul din policlinică nu are program special pentru măsurători ale fătului. Şi uite-aşa, gravida poate ajunge cu sarcina la termen fără să ştie foarte multe despre propria sănătate şi cea a fătului, iar când îi vine sorocul nu ştie ce are de făcut, nu are informaţii minime despre simptome, şi ajunge să nască acasă, fără să realizeze riscurile.

Jumătate din gravidele care nasc într-un an nu sunt urmărite de medic- semnalează dr. Sorana Iftimia, şefa secţiei neonatologie din spitalul judeţean, care zilnic se confruntă cu tot felul de cazuri şi are în grijă prunci prematuri sau născuţi la termen dar cu unele probleme.

Câinii latră, caravana trece…

 

Geanina NICORESCU