CMI Urban: 1.100 de guri de oxigen pentru Piatra Neamț!

DSC_0027 CMI Urban SA, în parteneriat cu Primăria Piatra Neamț, a demarat, în această săptămână, o amplă acțiune deplantare de puieți, care se va întinde în toate cartierele municipiului.

Acțiunea a început cu Parcul Aurora de la Podul Orion, ieri, cu plantarea de pin și mesteacăn.

„Până la sfârșitul acestei săptămâni,vor fi plantați aproximativ 1100 de puieți: mesteacăn, stejar, platan, brad argintiu, tei, prun negru, măr ornamental, Paulownia, salcâm ornamental cu flori mov, arbore lalea și salcie. Am ajuns cu acești copaci de la Turda, vineri seara, pe ninsoare, după ce am stat 5 ore la încărcat, bucată cu bucată. Am mai avea de adus pruni negri și Paulownia“, a declaratd-naCerasela Mihăilescu, inginer horticol la CMI Urban SA.

Iarna blândă, clima perfectă pentru plantări

Multă lume din Piatra Neamț ne întreabă dacă luna decembrie, sau chiar noiembrie, reprezintă perioada propice plantărilor de puieți, în condițiile în care primăvara este anotimpul preferat.D-na Cerasela Mihăilescu, cea care se ocupă demult timp de zona verde a orașului, ne asigură că nu există perioadă mai propice pentru această acțiune, cu atât mai mult cu cât„zilele acestea, și Dumnezeu a ținut cu noi“, după cum precizează dânsa.

„Acești puieți se plantează cu ceea se numește, în termenii horticoli, rădăcină nudă. Or, ca să obții această rădăcină,trebuie să cadă toată frunza de pe arbore. E cea mai bună perioadă de plantare, pentru că urmează zăpadă, umiditate atmosferică foarte bună pentru această activitate. Este perfectă vremea, iar săptămâna aceasta vom termina acțiunea de plantare“.

Tutorii puieților

Imediat în perioada următoare, CMI Urban va amplasa, în dreptul fiecărui puiet plantat, un tutore. Termen mai puțin cunoscut profanilor, acest tutore este, de fapt, o tijă verticală din diferite structuri lemnoase, menită să stabilizeze arborele tânăr în fața intemperiilor.

7 puncte sensibile cu Lucia Fodor, arhitectul peisagist al CMI Urban

O mână de om căreia nu-i dai mai mult de 25 de ani, arhitectul pesisagist al Urbanului este vizionara specialistă în tot ce înseamnă estetica – și nu doar estetica – zonelor verzi ale municipiului Piatra Neamț, doamna Lucia Fodor. O simplă incursiune, ieri, în mijlocul acțiunilor de amploare ale Urbanului, ne arată că societatea, și odată cu societatea și municipiul, au specialiști și că lipsesc doar voința și resursele, altfel, boală tipic românească.

Doamna arhitect face parte din cea de a doua generație de peisagiști a României. Ne-a indicat cu brațul copacul bătrân sub care a fost plantat de vreo 10 minute un puiet de mesteacăn, explicându-ne că în timp, copacul îmbătrânit va fi toaletat în așa manieră încât cel tânăr se crească. Este bine de știut că poate pentru prima oară, societatea care se ocupă cu spațiile verzi ale muncipiului înțelege să explice de ce se renunță la anumiți arbori – de ex. boala, bătrânețea – și care este viziunea pentru aceste spații verzi. Doamna arhitect ne-a explicat dar a și răspuns întrebărilor noastre privind necesitatea irigațiilor subterane, serelor și pepinierelor:

1.Plantăm arborii în zona aleilor, zonă preferată în special de populația în vârstă, care caută umbră;în aceeași manieră, ne gândim la bănci și întreținerea lor;

2.Tot aici avem nevoie de cișmele, rasteluri, indispensabile mai ales vara, cel puțin în parcurilor,în zona Petrodava, a Pieței și zona Gării;

  1. Înlocuim puieții plantați în primăvară,furați sau devalizați de «civilizații» municipiului;
  2. Fără un sistem de irigații bine pus la punct, zona verde a municipiului, mai ales dacă se va repeta o vară ca cea a lui 2015, nu are nici o șansă. CMI Urban și municipalitatea au profesioniști și dețin și unele utilaje, dar sunt încorsetați de lipsa unui sistem unitar de irigații, inclusiv de lipsa unei cisterne mai mari;
  3. Riscul de a dispărea gazonul din cauza lipsei de umiditate – și aici ne întoarcem la irigații subternare și aspersoare, inclusiv cisterne;

6.Lipsa unei pepiniere proprii, pentru flori și arbuști. În fapt, doar vremea bună a ajutat Urbanul să poată „conserva“, timp de câteva zile, puieții, fără o pepinieră, în șanțuri special amenajate, pentru că nu e posibil să plantezi peste 1000 de puieți într-o zi;

  1. Desființarea serelor a făcut imposibilă continuarea unei activități fructuoase, de desfacere pe tot județul, în mediul privat și bugetar, a minunatelor flori ale Urbanului, a legumelor pe timp de iarnă, a însămânțărilor proprii care au permis o viziune unitară și de succes în Piatra Neamț.

Plantarea arborilor este o acțiune ecologică importantă care influențează funcționarea întregului ecosistem. Copacii care se plantează și în acest an la Piatra Neamț produc oxigenul atât de necesar vieții, absorb dioxidul de carbon și reduc semnificativ zgomotul, consecințe care vor plasa muncipiul în Zona Verde din România.

Acțiunea demarată de CMI Urban în colaborare cu Primăria Piatra Neamț, contribuie la reglarea temperaturii mediului înconjurator – ceea ce este deosebit de important în zilele caniculare, cum au fost cele din vara 2015; reglează circuitul apei în natură, previn inundațiile și seceta. Prin plantarea copacilor se are în vedere nu doar estetica peisajului, ci și protejarea climei și biodiversității.

Mariana OLTEAN TUDOSE