Clubul „Patronul & Juristul“

* Judecătorul Gheorghe MOROȘANU, colaboratorul nostru, este autorul cărții Patronul & Juristul, care a cunoscut patru ediții de succes, a cincea fiind în pregătire. În fiecare zi, va prezenta rețete de afaceri proaste. Azi,

  1. Participațiune la ce?

Listele instanțelor sunt pline de procese prin care deținătorii de spații comerciale închiriate solicită plata chiriei. Dar când judecătorul deschide dosarul, vede că între părți s-a încheiat un „contract de asociere în participațiune“, în care se prevede că cel ce primește spațiul va plăti proprietarului dividende într-un anumit procent din profit, dar nu mai puțin de… lei (sumă fixă) lunar.

Legislația comercială prevede că asocierea în participațiune înseamnă participarea la beneficii și la pierderi. Deci:

– contractul poate fi dovedit ca nelegal, el urmărind o evaziune fiscală din partea proprietarului (neplata impozitului pe chirie);

– chiriașul care nu a realizat profit în acel spațiu ar putea el însuși cere niște sume de bani de la proprietar, reprezentând „participațiunea“ proprietarului la pierderi. Numai că, de obicei, cele două părți se complac în această situație ambiguă și nelegală: proprietarul să încaseze o sumă minimă, fără nici un efort și fără nici un risc, „chiriașul“ să riște o sumă minimă în speranța unui câștig mare.

  1. Ambiție de patroană

Într-un litigiu din categoria celor de la numărul anterior, proprietarul cerea chiria pentru un spațiu pe care „chiriașul“ nici măcar nu-l deschisese vreodată în șase luni.

Atunci de ce l-ai mai închiriat? l-am întrebat în instanță.

La care patronul, după o scurtă codeală, a dat-o pe a dreaptă, vărsându-și tot năduful: „Nevastă-mea, domnu’ președinte, ea m-a tot bătut la cap, că soția lui frate-meu are prăvălie la strada principală, și ea cum să nu aibă?“

Mai comentăm?

  1. Acțiune degeaba

Firma X, având de executat o hotărâre judecătorească pentru o sumă de bani împotriva firmei Y, înaintează cerere de poprire la instanță, indicând ca terți popriți la care și-ar avea contul debitoarea nu mai puțin de 7 bănci – mai precis, toate băncile din oraș.

Judecătorul se miră puțin, dar își face datoria: citează toate cele 7 bănci. Rând pe rând, pe parcursul a trei termene, vine răspunsul de la fiecare. Negativ, adică debitoarea nu are cont activ la nici una din bănci. Negativă, evident, este și hotărârea judecătorului.

Exemplu de acțiune făcută la întâmplare, degeaba, fără orizont. O minimă cercetare l-ar fi luminat pe patronul creditor că trebuie să urmeze altă cale, scutindu-l de timp pierdut și iluzii deșarte.

Gheorghe MOROȘANU

(Întrebări, relații, comenzi P&J (carte PC, formulare, CD legislație de bază), la:

tel. 0747/258.553,

Email: nihilsinegeo@yahoo.com

Facebook: Geo Moroșanu)