Cititorii întreabă, Casa de Pensii răspunde: Cum se calculează pensia de agricultor?

Pentru a putea beneficia de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, agricultorii nemţeni se pot asigura în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, prin încheierea unui contract de asigurare socială.

Persoanele considerate agricultori sunt proprietarii şi/sau arendaşii de suprafeţe agricole şi forestiere; persoanele care desfăşoară activităţi agricole în cadrul gospodăriilor individuale sau activităţi private în domeniul forestier; membrii societăţilor agricole sau ai altor forme de asociere din agricultură.

Contribuţia de asigurări sociale a agricultorilor reprezintă 34% din venitul lunar asigurat prin contractul de asigurare, sumă plătită de obicei lunar, pe baza calculului efectuat şi comunicat de casele teritoriale de pensii la care agricultorii sunt asiguraţi. Suma se poate achita şi anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni, calculată de la data la care se face plata. În aceste situaţii, stagiul de cotizare este corespunzător timpului efectiv parcurs în interiorul perioadei pentru care s-a efectuat plata.

Constituie stagiu de cotizare şi perioada în care foştii cooperatori au realizat un volum de muncă în fostele unităţi agricole sau au achitat contribuţia minimă prevăzută de Legea nr. 5/1977.

Peste 16 mii de pensionari agricoli, în Neamţ

„În momentul de faţă, în bazele de date aflate în administrarea Casei Judeţe de Pensii Neamţ, sunt 16.113 pensionari ale căror drepturi de pensie sunt deschise în temeiul Legii nr.80/1992 privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, până la data de 01.04.2001.

Începând cu data de 01.04.2001 – data intrării în vigoare a Legii nr.19/2000, asiguraţii care au desfăşurat stagii în cadrul fostelor unităţi agricole cooperatiste, au beneficiat de drepturi de pensie stabilită conform Legii nr.19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv conform Legii nr.263/2010, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, pentru a beneficia de drepturi de pensie limită de vârstă în înţelesul legii, aceştia trebuie să îndeplinească cumulativ, la data solicitării, vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare prevăzute de lege.

Conform art.163 alin.2 din Legea 263/2010, pentru fiecare an util realizat în cadrul fostelor unităţi agricole cooperatiste, precum şi pentru fiecare an de contribuţie realizat de ţăranii cu gospodărie individuală din zonele necooperativizate, până la data intrării în vigoare a Legii nr. 80/1992*) privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, punctajul anual este 0,57255 puncte”, ne-a declarat Oana Fodor, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Neamţ.

Precizăm că, potrivit prevederilor Legii nr. 80/1992, timpul util se calculează, prin raportarea celui mai mic număr de norme planificate la numărul total de norme realizate de asigurat, timpul util neputând fi mai mare decât anii calendaristici lucraţi de asigurat în agricultură.

Cum se stabileşte timpul util la pensie?

Timpul util la pensie se stabileşte în ani, prin raportarea volumului de muncă exprimat în norme, însumat pe întreaga perioadă în care persoana asigurată a lucrat în fosta unitate agricolă cooperatistă, la cel mai mic volum anual de norme stabilit de adunarea generală în perioada respectivă.

Timpul util la pensie nu poate depăşi numărul de ani calendaristici în care volumul de muncă a fost prestat.

De asemenea, pentru agricultorii din zonele necooperativizate, timpul util la pensie se determină pe baza carnetului de asigurat şi reprezintă numărul de ani în care s-a achitat contribuţia minimă prevăzută de Legea nr. 5/1977, respectiv 40 lei/lună x 12 luni = 480 lei/an.

Persoanele interesate pot solicita caselor teritoriale de pensii calcularea timpului util.

Irina NASTASIU