Circa 10.000 de şoferi s-au înghesuit la Permise

 

* De azi, viza medicală şi permisul pentru mopede sunt obligatorii

* Şi vârsta de obţinere a dreptului de a conduce s-a modificat

Ieri, în ultima zi în care se mai putea ocoli controlul medical, erau cozi la ghişeele Serviciului Public Comunitar de Permise Neamţ, dar nu mai era îmbulzeala din ultima săptămână, când 5 – 600 de oameni au stat, zilnic, la rând pentru depunerea dosarelor. Care cum a putut şi a auzit că din data de 19 ianuarie va trebui să treacă pe la medici, obligatoriu, şi abia apoi îşi va putea reînnoi permisele, a venit la Piatra Neamţ şi a stat la coadă, şi mai mult de trei ore, atât de mare a fost coada. După ce în primele zile oamenii s-au luat la ceartă şi la îmbrânceli, ulterior conducerea serviciului a organizat primirea dosarelor pe hol, unde era suficient loc pentru aglomeraţia de la o zi la alta tot mai mare şi unde un angajat se ocupa doar cu primirea cererilor.

Nebunia a început în perioada Crăciunului şi s-a încheiat după trei săptămţni, timp în care  circa 10.000 de nemţeni şi-au preschimbat permisele. „Apoape 80% dintre solicitanţi sunt persoane în vârstă, pe care obligativitatea investigaţiilor medicale îi sperie, întrucât sunt persoane cu probleme de sănătate şi de-acum probabil că n-ar mai fi obţinut avizele”, spune Ioan Simionel, şeful Serviciului Permise Neamţ. „Mai sunt şi conducătorii auto profesionişti care au venit în număr mare să-şi preschimbe permisele, motivat de faptul că valabilitatea acestor documente se înjumătăţeşte de-acum, circa 30 – 35% dintre solicitanţi fiind din categoria şoferilor profesionişti. Dar au fost şi mulţi care au permisele de 3 – 4 ani şi au vrut să le reînnoiască, asta e, am primit toate cererile, fără discuţie şi aşa s-a ajuns la o medie de 500 de oameni zilnic”.

*Şoferi profesionişti la 24 de ani

Începând de astăzi, sunt în vigoare noi reglementări. Printre acestea, conducerea mopedului nu se mai poate face decât după absolvirea cursurilor de legislaţie rutieră şi promovarea examenului de obţinere a permisului pentru categoria AM. Vârsta minimă pentru obţinerea unui astfel de permis este de 16 ani împliniţi. Poliţia a anunţat, deja, că începând de astăzi vor fi controale în trafic pentru depistarea celor care încalcă această regulă extrem de importantă pentru siguranţa în trafic şi care a fost adoptată exact din cauza numărului tot mai mare de accidente în care erau implicate mopedele, scuterele şi alte vehicule uşoare. Cei care deţin permis de orice categorie pot conduce mopedul. De asemenea, noul Cod Rutier reglementează şi categoria bicicliştilor, care vor fi sancţionaţi dacă sunt depistaţi circulând pe stradă, în afara pistelor special amenajate, acolo unde acestea există.

 O altă nouă reglementare modifică vârsta de la care o persoană poate obţine permisul. De la vârsta de 18 ani împliniţi se poate obţine permis pentru categoriile de vehicule A, B, BE, C, C1, CE, C1E şi Tr, în vreme ce vârsta de 20 de ani împliniţi şi o experienţă de minim doi ani permite obţinerea permisului pentru conducerea motocicletelor din categoria A2, şi respectiv de 24 de ani împliniţi, în cazul motocicletelor din categoria A. Totodată, permisul se poate obţine pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 şi D1E începând cu vârsta de 21 de ani, la fel şi pentru triciclurile cu motor din categoria A, iar vârsta de 24 de ani permite obţinerea permisului la categoriile D, DE, Tb şi Tv.