Cine suportă plata concediilor neefectuate de către judecători și procurori

tribunal 3Regulamentul care reglementează concediile magistraților a fost recent modificat de plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Hotărârea a fost publicată în data de 27 iunie 2016 în Monitorul Oficial și este în vigoare. Modificările aduse Regulamentului privind concediile judecătorilor și procurorilor se referă la compensarea în bani a concediului de odihnă. Potrivit noului normativ, compensarea în bani este permisă numai în cazul situațiilor de eliberare din funcție a judecătorului ori procurorului prevăzute în Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

CSM a stabilit că indemnizația cuvenită pentru concediul de odihnă neefectuat să fie suportată de instituția la care a funcționat judecătorul sau procurorul până la data eliberării din funcție. Aceasta se aplică în cazul în care judecătorul sau procurorul a fost transferat la o altă instanță ori la altă unitate de parchet, dacă judecătorul și respectiv procurorul a fost promovat, delegat sau detașat la alte instanțe, parchete, la alte autorități sau instituții publice.

Aceeași condiție se aplică în cazul când magistratul a fost ales membru în Consiliul Superior al Magistraturii sau a acces în cadrul Inspecției Judiciare. De același regim beneficiază judecătorii numiți în funcția de procuror sau procurorii numiți în funcția de judecător. (C.I.)