Cerere scrisă pentru orele de religie

Înscrierea elevilor la orele de religie sau pentru schimbarea opţiunii se va face numai prin cerere scrisă, potrivit unui act normativ publicat, zilele trecute, în Monitorul Oficial. În primăvara acestui an, când la nivel naţional a fost pusă sub semnul întrebării necesitatea esfăşurării orelor de religie, 94% dintre elevii din Neamţ au optat pentru participarea la acest obiect de studiu, iar la nivel naţional au răspuns afirmativ  89,75% din totalul elevilor eligibili să participe la această disciplină.

Normativul care intră astăzi în vigoare a fost promulgat după ce Curtea Constituţională (CCR) a hotărât că elevii nu vor mai fi înscrişi automat la cursurile de religie, ci vor putea studia această disciplină doar la cerere:

„Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei opţiuni se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor”, este prevazut în Legea nr. 153/2015.

Până la Decizia CCR nr. 669/2014, Legea educaţiei stabilea că elevii puteau să nu frecventeze orele de religie în urma depunerii unei solicitări scrise. Judecătorii Curţii au hotărât că această dispozitie este neconstituţională deoarece contravine libertăţii de conştiinţă.

„Manifestarea liberă a opţiunilor implică în mod necesar iniţiativa proprie a persoanei în sensul frecventării disciplinei Religie, iar nu consimţirea tacită sau refuzul expres. Exprimarea unei opinii din perspectiva prevederilor constituţionale referitoare la libertatea conştiinţei şi a religiei aplicabile în domeniul învăţământului religios trebuie să aibă întotdeauna un sens pozitiv (persoana alege să studieze religia), iar nu un sens negativ (persoana alege să nu studieze religia), întrucât în cea de-a doua ipoteză persoana este prezumată ca manifestând deja opţiunea de a studia, fiind nevoită să acţioneze ulterior pentru excluderea sa din grupul de studiu. Or, o atare reglementare nu reprezintă altceva decât o constrângere a persoanei în manifestarea unei opţiuni, ceea ce, de plano, contravine libertăţii conştiinţei consacrată de Constituţie”, este subliniat în decizia CCR.

Geanina NICORESCU