Centrul pentru Copii „Silva“ a câștigat un proiect de terapie râvnit de 122 de fundații

Fundația Haven – Speranța tuturor, cu Centrul de zi „Silvia“, din Piatra Neamț a obținut o finanțare MOL în urma unui concurs la care s-au înscris 122 de proiecte de terapie prin artă și terapie emoțională pentru copii și tineri cu deficiențe, boli cronice sau în curs de recuperare după afecțiuni grave.

„Centrul Ocupațional pentru Copiii cu Deficiențe «Silva» câștigă, astfel, a doua finanțare MOL și lansează oficial Proiectul «Căsuța de Turtă Dulce». Proiectul a fost desemnat câștigător în decembrie 2016, în cadrul celei de-a 8-a ediții. În urma jurizării au fost selectate pentru finanțare integrală sau parțială 19 proiecte care vor fi implementate în perioada decembrie 2016 – august 2017. Juriul ediției 2016 a fost format din Violeta Stan, medic primar de neurologie și psihiatrie a copilului și adolescentului, coordonator național al Academiei Europene pentru Dizabilitățile Copilului, Mugur Ciumăgeanu, vicepreședintele Asociației Române de Psihiatrie Comunitară, Roxana Morun, realizator, TVR Timișoara, Gyöngyi Tar, director executiv al Direcției de Sănătate Publică Harghita, Magda Cernea, psiholog-audiolog, Asociația Audiosofia din București, câștigătoarea Premiului MOL pentru sănătatea copiilor în ediția precedentă. Proiectul «Căsuța de Turtă Dulce» –  Centru ocupațional pentru copiii cu deficiențe, care este un proiect pilot, va fi sprijinit cu suma de 10.000 lei, în perioada ianuarie – iunie 2017. Parteneri în derularea activităților sunt Centrul de Recuperare de Zi a Copilului cu Dizabilități CRZCD, DGASPC Piatra Neamț, Cofetăria Aline Cake Boutique Piatra Neamț. Scopul proiectului este valorizarea copiilor cu deficiențe prin implementarea de activități de stimulare și integrare senzorială, activități ocupaționale și lucrative – prin prepararea unei rețete de turtă dulce –, integrate în structura unui centru ocupațional pentru copiii cu deficiențe“, a subliniat Vasile Bursuc, președintele Fundației Haven – Speranța tuturor.

Beneficiarii direcți sunt copii din Centrul de zi „Silvia“ Piatra Neamț, cu vârste cuprinse între 4-16 ani, cu autism, sindrom Down, retard psiho-motor, sindrom Mozaic, copii din Centrul de Recuperare de Zi a Copilului cu Dizabilități CRZCD Piatra Neamț și copii cu tulburări din spectrul autismului, provenind din mediul extern, respectiv din familii.

Prin acest proiect, inițiatorii își propun să realizeze o schimbare de paradigmă, conform căreia stereotipia unui copil cu deficiențe sau deficiență reprezintă o barieră majoră în integrarea acestuia.

Geanina NICORESCU