Centrul de Recuperare Medicală MEDCARE

filipInterviu cu dr. Dan Vlad Filimon, medic primar, specialist în recuperare,  doctor în medicină

Tot mai multă lume este interesată de noua Bază de tratament din Piatra Neamţ, revoluţionară în domeniul medical prin prisma faptului că este singura care promovează o medicină de ultimă oră, ce reuneşte metodele alopate cu cele ale medicinii alternative. Despre principiile care stau la baza acestei noi forme de tratament, aplicate la Centrul de Recuperare MEDCARE, situat pe strada Privighetorii, nr.31 (lângă Colegiul Cartianu), ne-a relatat reputatul medic Dan Vlad Filimon, doctor primar specialist în recuperare medicală, lector pentru programul naţional de pregătire în acupunctură, cu competenţe în cea mai nouă specialitate medicală, respectiv în medicină integrativă.

Aplicaţiile
reflexoterapiei

Rep: În calitate de coordonator al acestei baze de tratament, vorbiţi-ne despre beneficiile tehnicilor aplicate.
Dr. Dan Vlad Filimon: În cadrul acestui centru avem posibilitatea de a aplica aceste proceduri complexe cu ajutorul a trei specialişti cu calificare superioară, care au terminat studiile superioare la Bacău, în cadrul Facultăţii de Kinetoterapie.
Aşa cum vorbeam în materialul precedent, medicina fizică este o medicină care promovează, ca agent terapeutic, agentul fizic. Dintre aceşti agenţi fizici, vom reaminti agentul termic, curentul electric, câmpurile electromagnetice, acţiunile mecanice. Acţiunile mecanice, în general, reprezintă o categorie de tratamente care fac parte din masaje, pe de o parte. Pe de altă parte, formele de masaje se adresează unor zone reflexogene puternic inervate, cum sunt extremităţile. Procedeul este cunoscut, în general, în cadrul marelui public, sub numele de reflexoterapie.
Deci, reflexoterapia este înţeleasă greşit atunci când ne închipuim că se aplică doar la nivelul plantelor, al tălpilor. Este o zonă foarte uşor accesibilă, dar nu ne rezumăm doar la ea. Orice zonă de pe corpul nostru este inervată şi răspunde la stimuli externi. Stimulii externi în cazul masajului sunt stimuli mecanici aplicaţi cu pricepere de un specialist numit maseur. În cazul în care ne raportăm direct la reflexoterapie, terapeutul respectiv mai poartă numele şi de reflexoterapeut.
Este foarte important ca oamenii să ştie la ce să se aştepte din partea fiecărei terapii şi de aceea, de-a lungul unei serii de interviuri, vom face referire la câte un astfel de aspect. Iată astăzi vorbim despre acţiunile mecanice asupra corpului uman.

Rep: Ce trebuie să ştie potenţialii pacienţi despre beneficiile reflexoterapiei, cum îi puteţi ajuta să se vindece prin metode noninvazive?
Dr. D.V.F.: Putem aplica tratamente prin reflexoterapie nu doar la nivelul plantelor, respectiv al tălpilor picioarelor, ci peste tot. De exemplu, există masaj care se face la nivelul aponevrozei craniene. Este un masaj care priveşte, în cea mai mare măsură, doar pielea capului. De asemenea, la nivelul urechilor, este binecunoscut din practica acupuncturii, că se poate aplica tratament acupunctor direct asupra urechii, privită ca un organism întreg. De altfel, dacă ne uităm cu destulă inspiraţie la pavilionul urechii, am putea constata că seamănă cu un fetus în poziţia normală, din uter: cu capul în jos şi cu zona membrelor inferioare spre vârful urechii. În concă, în partea adâncită a pavilionului urechii, se găsesc organele interne. Partea reliefată, care brodează urechea, este coloana vertebrală cu cele trei zone principale ale ei, respectiv zona cervicală- înspre partea de jos, zona dorsală- în partea de mijloc şi zona lombosacrată în partea cea mai de sus.
Aplicarea unor stimuli mecanici sub forma unor fricţiuni cu intensitate şi durată potrivite realizează, trezesc pe baza reflexelor neuronale, impulsuri la nivelul organelor, care se proiectează pe zona respectivă. De altfel, dacă ne uităm şi la nivelul altor extremităţi, de exemplu mâna, degetul mijlociu nu reprezintă nimic altceva, privit în continuitatea palmei, decât coloana vertebrală. Cu partea craniană către vârful degetului, cu partea toraco-abdominală către mijloc şi conţinutul palmei. Degetele care sunt situate de-o parte şi de alta a degetului mijlociu reprezintă membrele inferioare, începând de la degete şi terminând cu centura scapulară. Celelate degete reprezintă membrele inferioare. La nivelul acestei părţi a corpului se practică, de asemenea, acupunctura. Adică putem face acupunctură putând aborda întregul organism după principiul holografic conform căruia întregul organism se regăseşte în fiecare parte componentă. Pornind de la observaţiile specifice fizicii moderne care, desigur, funcţionează cu elemente ale teoriei relativităţii restrânse şi genralizate, nu facem nimic altceva decât să privim şi organismele vii tot în felul acesta. Privindu-le astfel, găsim o sumedenie de aplicaţii practice importante. Pentru că aplicaţiile practice de care poate beneficia fiecare dintre noi nu sunt agresive şi nici toxice!

Criza de vindecare

Rep: Care sunt simptomele de vindecare, dacă le putem numi aşa, în ideea de a conştientiza că suntem pe mâini bune, pe drumul cel bun, spre însănătoşire?
Dr. D.V.F.: Organismul răspunde lent şi suportabil la transformările pe care le presupune trecerea de la starea de boală la starea de sănătate. Legat de această trecere, trebuie spus că există un fenomen care se manifestă prin accentuarea tipului de suferinţă pentru care pacientul se adresează medicului. Această accentuare poartă un nume foarte interesant, şi anume numele de criză de vindecare. În cadrul acesteia apare o intensificare a suferinţei, a durerilor, a slăbiciunii, datorită fapului că organismul, în cursul vindecării, consumă o cantitate foarte mare de energie în vederea vindecării. Şi atunci, dacă apare acea accentuare a suferinţei în cursul vindecării înseamnă că e un semn bun. Înseamnă că organismul are destule rezerve energetice pe care le consumă, iar consumul acestei energii se manifestă sub o stare de slăbiciune. Spre exemplu, dacă o persoană a suferit un accident vascular cerebral şi are un membru imobilizat, deci are o hemiplegie, atunci când încep elementele de terapie să fie eficiente determină o stare de apariţie a unei dureri în membrul respectiv. O durere foarte interesantă, care de multe ori îmbracă aspectul unei dezamorţiri dureroase, pe care noi o asemănăm cu înţepăturile a mii de ace. Când apar astfel de stări, indiferent de zona corpului, este vorba despre reluarea fluxului sangvin. Conştientizând acest lucru îndepărtăm câţiva factori. De exemplu, factorul anxietate: „Vai, eu am venit la tratament şi apar nişte dureri; e grav, nu e bine, trebuie să schimb medicul”, or, această abordare este o eroare. Anxietatea şi greşelile de relaţionare cu echipa de terapeuţi pot fi foarte simplu îndepărtate dacă pacienţii cunoaştem aceste lucruri.
Pentru sâmbăta viitoare vom relua discuţia de la fenomenele de accentuare a senzaţiilor neplăcute, specifice unei suferinţe atunci când aplicăm, de exemplu, o terapie de tip mecanic, cum sunt masajele.

Interviu realizat de
Geanina NICORESCU