Cartoful, o cultură în declin!

traian silaghi

* Suprafețele cultivate au fost mult diminuate

Convorbire cu Vasile Pop Silaghi, vicepreședintele Federației Cultivatorilor de Cartofi din România

Rep.: Suntem în plin sezon de recoltare a cartofilor de toamnă. Cum apreciați ”soarta” cartofului din acest an?

Vasile Pop Silaghi: Anul acesta, în țară, cartofii sunt mai puțini. Pentru că au scăzut surafețele cultivate. Producția este bună, totuși.

Rep.: La noi în județ se vehiculează o cifră, zic eu, foarte scăzută. Mă refer la producția medie de cartofi la hectar, care ar fi cu puțin peste 12.000 kg/ha…

V.P.S.: În județul Neamț, cartofii se cultivă cam pe 10.000 ha. Din acestea, nu sunt 1000 ha în exploatații agricole mari. Nici vorbă! Poate nici chiar 500 ha. Restul de 9500 ha sunt în grădinile oamenilor. Atunci, cum să obții producții mari? E clar că producțiile de cartofi în gospodările populației sunt foarte slabe. Nici n-au cum să fie altfel. Nu tratează sămânța, care nu-i nici de calitate. O pun direct din beci. Pe la sfârșitul lui iunie mana este deja prezentă în câmp, în tarlaua cu cartofi.  În exploatațiile agricole, producția medie la cartofi va fi de minim 20.000 kg/ha. Poate  25.000 ori chiar 30.000. Vorbesc de producțiile obținute în exploatații specializate, în ferme. Dar suprafețele cultivate cu cartofi sunt foarte scăzute. În județ, dar și la nivel de țară, unde suprafața este cu mult mai mică față de anul trecut.

Rep.: Cum explicați aceste scăderi?

V.P.S.: An de an, cartoful se vinde mai puţin, iar prețurile sunt foarte mici. Cu excepția anului 2010. Polonia nu mai are așa de mulți cartofi ca anul trecut. Asta pentru că au apărut probleme la plantare, care a fost destul de târzie. Au fost multe precipitații în primăvară. Apoi a apărut mana în câmp, din cauza vremii umede. Germania a redus cu 20 la sută suprafața cultivată cu cartofi, tot din aceste cauze.  Chiar am avut o întâlnire cu directorul de marketing de la o firmă mare din Olanda, în urma căreia am ajuns la concluzia că prognoza este destul de sumbră. În toată Europa, deci inclusiv în România. Vorbesc de producția totală realizată, nu de producția medie. Acum producția medie este mai bună decât cea de anul trecut, dar au scăzut suprafețele cultivate cu cartofi. Mă refer la suprafețele din exploatațiile agricole, nu din gospodăriile populației. La APIA sunt înregistrate 60.000 ha cultivate cu cartofi în România. Asta în timp ce Ministerul Agriculturii spune că are 270.000 ha, judecând după statistici. Vă dați seama? Diferența este foarte mare. Este a cincea parte!

Rep.: Tendințe? Plecând de la situația de acum? Deși anul a fost, cumva, favorabil culturii de cartofi.

V.P.S.: Nu a fost chiar favorabil. Mă gândesc la excesul de umiditate din primăvara, apoi la seceta din august. Dar putem spune că e un an normal pentru cultura cartofului. Indiscutabil, prețul de vânzare al cartofului va crește. Prognozez că,  în decembrie, prețul va fi 2 lei kilogramul, la cartofi. De aceeași părere este și Federația Cultivatorilor de Cartofi din România. Este concluzia la care s-a ajuns la ultima noastră întâlnire, cea de săptămâna trecută, de la Brașov. Județul Covasna, care este cel mai mare cultivator de cartofi din țară, a trecut înaintea Brașovului, a terminat de recoltat și de vândut de pe mai mult de jumătate din suprafață. Dacă într-un bazin important, deja s-a vândut mai mult de jumătate din producția  obținută, atunci cererea va veni spre micii fermieri. Până acum, cartoful s-a vândut direct de pe câmp.

Tina CONDREA