Caramitru la Piatra Neamț:  “Eminescu, acest bărbat puternic ce a adus cea mai frumoasă limbă literară”

Ion CaramitruSpectacolul de poezie şi muzică susţinut duminică seara de îndrăgitul actor Ion Caramitru şi de clarinetistul Aurelian Octav Popa a adus din nou în sala mare a Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ pe iubitorii unui act de cultură complex şi profund. Răscolitor până la tenebrele subconştiente ale sinelui fiecăruia din cei aflaţi în public, Ion Caramitru a izbutit să clatine, pentru o oră numai, rutina şi confortul în care s-au scăldat până atunci spectatorii. Interpretarea nu sofisticată, ci învăluită într-o simplitate cu atât mai admirabilă cu cât a fost însoţită de lumina caldă a candelabrelor şi de muzica atent aleasă de celebrul clarinetist, a strălucit prin accentele de forţă ce au punctat temele principale şi prin esenţa dezvăluită  la final.

După spectacol, maestrul Caramitru a spus, pentru cititorii ziarului Ceahlăul, că iubeşte acest spectacol realizat de el, întrucât îl prezintă pe adevăratul Eminescu – un bărbat puternic, cel care a inventat cea mai frumoasă şi mai profundă limbă literară românească. “Este obsesia mea, de mult timp, aceea de a-l prezenta pe Eminescu aşa cum este el de fapt, nu cum îl percepe lumea, în general, sau cum este predat la şcoală. Lumea îl ştie, din păcate, din locurile comune legate de el – romanţios şi dulceag. Or, Eminescu nu e nici pe departe autorul romanţelor cântate, cum e “Pe lângă plopii fără soţ”, ci e un bărbat autentic, masculin, puternic, preocupat de lucrurile fundamentale ale vieţii, care s-a documentat de mic despre filosofie, ştiinţă, şi care a notat ce l-a interesat”, spune Ion Caramitru.

Dincolo de faptul că a venit la Piatra Neamţ la invitaţia directoarei Centrului de Cultură şi Arte “Carmen Saeculare”, Elena Nastasă, pentru a marca 165 de ani de la naşterea maerului poet, actorul nuanţează ce l-a determinat să transpună scenic un spectacol cu poeziile în care Eminescu vorbeşte despre viaţă, moarte, univers, celulă, clipă, eternitate, femeie, iubire: “Este, aş spune, primul bărbat al culturii româneşti, departe de această imagine stupidă, indusă greşit atâţia ani de şcoală. Prin acest spectacol invit la redescoperirea, de la origini, a celei mai frumoase limbi literare româneşti pe care o putem vorbi  şi care e limba adusă de  Eminescu”.

Nu doar paternitatea limbii literare îi aparţine lui Eminescu, ci şi măsura poeziei româneşti: “Şi, nu e mai puţin adevărat, că adevărata poezie românească se apreciează de la Eminescu încoace. Până la el au fost poeţi importanţi, patrioţi, francofili, interesaţi de destinul ţării, dar influenţaţi de cultura franceză şi de uşurinţa versului, nu de profunzimea lui. Eminescu a studiat în limba germană şi a ajuns astfel la ceea ce era esenţial în cultura şi ştiinţa secolului 19. A studiat filosofia, el este idealist, aceasta este structura de bază a gîndirii lui şi a mers până la a studia ştiinţele exacte, care i-au îmbogăţit orizontul de cunoaştere”, mai spune actorul Ion Caramitru.

Spectacolul “Eternul Eminescu” este realizat de maestrul care a vrut să scoată în evidenţă şi a reuşit, cu această interpretare, că Eminescu a fost contemporan cu timpul său: “Eminescu a creat în spiritul timpului său, poezia romantică era a epocii. Numai că el este romantic în formă şi existenţialist în conţinut. Şi eu aici, între aceste limite, mă încadrez cu acest spectacol”, a mai spus actorul Ion Caramitru, încântat de reîntâlnirea cu un public valoros aici la Piatra Neamţ.

Cristina IORDACHE