Căpşunii, cultură profitabilă 

Tina-capsuniFermierii nemţeni încep să se orientează spre culturile de nişă, care aduc profituri mari, pe suprafeţe mici. Cum sunt căpşunii.

Cultura de căpșuni dă randamente ridicate dacă urmează unei culturi de plante prășitoare ori cereale. Nu se cultivă căpșuni după căpșuni, cartofi sau tomate și nici pe terenuri tratate în anul precedent cu erbicide remanente.

Perioada optimă de plantare a stolonilor de căpșuni este toamna, în luna octombrie.  Sau primăvara, în lunile martie-aprilie. Însă, dacă terenul este irigat, se poate planta și în alte perioade.

Înainte de plantare, stolonii se fasonează, se îndepărtează resturile de filamente și se lasă 1-2 frunzulițe. Rădăcina nu se fasonează decât dacă depășește 20 de cm lungime. Prețul unui stolon pleacă de la 60 de bani până la maximum 1 leu pentru soiurile remontate. Pe piață, nu există prea mulți furnizori.

Producție medie la hectar pleacă de la 15 tone/ha şi poate ajunge la 50, în sistem superintesiv. Anul trecut, un kilogram de căpșuni s-a vândut cu 6,8 lei, ceea ce, la o cultură în sistem simplu, cu o producție 15 tone, înseamnă venituri de aproape 23.000 de euro la hectar.

Tina CONDREA