Bunicii – profesori cu poveşti adevărate

DSC_0025 13 octombrie – Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale.

Câţiva elevi ai Colegiului Tehnic „Vasile Sav” din Roman au fost martorii unor povestiri despre supravieţuire în situaţii critice. Aceştia s-au întâlnit cu bătrânii de la „Casa Bunicilor” din Roman şi cu reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ care au organizat o dezbatere intitulată „Să învăţăm din experienţa bătrânilor”.

Tema a fost aleasă de către conducerea ISU Neamţ, întrucât data de 13 octombrie a fost declarată potrivit Rezoluţiei 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale.

Inspectoratul şi-a propus prin acest program la nivel de judeţ să familiarizeze şi să informeze tinerii despre dezaste şi calamităţi printr-o companie prin unităţile de învăţământ. „La Roman am decis să îi aducem pe tinerii liceeni în mijlocul bunicilor care au trăit experienţe crunte şi care prin exemplu propriu vor putea să povestească din trecutul lor şi mai ales să puncteze cum au reuşit să depăşească acele momente” a precizat şeful compartimentului de prevenire din cadrul Inspectoratului Pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, maior Bogdan Jinga. Liceenii au aflat astfel despre momentele de groază prin care au trecut cei care au prins cutremurul din 1940, despre foametea de după al doilea război mondial şi chiar de o explozie unei centrale termice pe gaz care a distrus vieţi omeneşti.

„Cred că cel mai important lucru când ajungi să trăieşti un dezastru, să fii în mijlocul unei nenorociri este să nu îţi pierzi cumpătul, să nu te temi şi să treci peste acele clipe, pentru că nu trebuie să ne fie frică de nimic” a mărturisit Radu Constantin un bătrân de la centrul Casa Bunicilor, care a povestit cum a reacţionat la cutremurul din 1940. Un altul a relatat despre zilele de coşmar de după al doilea război mondial, când din cauza secetei au fost nevoiţi să meargă în Oltenia, cu „trenul foamei” ca să adune spicele de grâu rămase pe pajişti după treierat şi să aibă ce mânca. Experienţele bătrânilor vor rămâne în mintea tinerilor, însă cât vor învăţa din ele doar timpul va arăta cât de eficientă a fost o astfel de dezbatere pentru prevenirea dezastrelor.

Simona VASILIU