Bolnavii din județ, orientați spre cele 23 centre de permanență deschise în minivacanță

centre* Cei mai mulți pacienți pietreni au apelat, în ultima lună, la CP din Precista, romașcanii s-au adresat în număr mai mare la CP „Dragoș Vodă“, iar în rural cea mai mare adresabilitate a înregistrat CP Grințieș * Cazurile grave și pacienții care nu domiciliază în apropierea unui centru de permanență ajung la spital

Nemțenii cu probleme de sănătate trebuie să se gândească foarte bine la cine pot apela zilele acestea pentru consultații și tratamente, în funcție de gravitatea afecțiunilor pe care le au. Minivacanța medicilor de familie, a cadrelor sanitare din policlinici și restrângerea activității în spitale în conformitate cu reglementările legale reduc în mod considerabil opțiunile pacienților care au nevoie de îngrijiri medicale. Conducerea Direcției de Sănătate Publică Neamț face apel la bolnavii care au afecțiuni ce pot fi tratate în cabinetele centrelor de permanență să apeleze cu încredere la serviciile medicilor care lucrează non-stop, începând de ieri, 30 noiembrie, și până luni, 5 decembrie 2016, în cele 23 de cabinete funcționale în județ.

Potrivit informațiilor oferite de DSP Neamț, în ultima lună pentru care a fost realizată centralizarea datelor, cea mai mare adresabilitate în rândul centrelor din Piatra Neamț a fost înregistrată la CP Precista, cu 722 de pacienți care au beneficiat de consultație și tratament. Pietrenii au la dispoziție și CP Dărmănești – unde în octombrie au fost 491 pacienți), CP Mărăței (453 bolnavi beneficiari de consultație și tratament), CP Cartier Speranța – cu 132 solicitări în octombrie, CP Cartier Văleni – (247 pacienți), CP Dărmănești-Piață (635 bolnavi consultați și beneficiari de tratamente injectabile).

Romașcanii au, în continuare, la dispoziție 7 centre de permanență: CP Dragoș Vodă – cel mai solicitat în octombrie, cu 683 pacienți, CP Anton Pann (486 consultații și tratamente în aceeași lună), CP Med Class (386 bolnavi care i-au trecut pragul în luna octombrie), CP Central Clinic (424 pacienți care au apelat în luna de referință), CP Gara (251 pacienți), CP Mina (330 consultații și tratamente în luna octombrie), CP Episcop Melchisedec (288 solicitări). La Târgu Neamț, singurul centru de permanență deschis este „Medica“, adresabilitatea în octombrie la cabinetul medical fiind de 494 pacienți în luna de referință.

Bicăjenii și locuitorii Văii Muntelui care se confruntă cu probleme de sănătate grave sunt preluați de Spitalul „Sf. Nicolae“ din orașul Bicaz, însă pentru afecțiunile ușoare, în aceste zile decretate libere pentru bugetari se poate apela la serviciile cadrelor sanitare din Centrul de Permanență Bicaz. Nu mai puțin de 487 bolnavi au beneficiat, în octombrie, de consultație și/sau tratament în acest centru.

Centrul de Permanență din Roznov, situat lângă Centrul de Vârstnici, este, de asemenea, deschis non-stop până pe 5 decembrie 2016.

În rural, deocamdată, funcționează centre de permanență la Tămășeni, Moldoveni, Oniceni, Poienari, Sagna, Grințieș, Galu.

În total, în luna octombrie au beneficiat de consultații și tratamente în centrele de permanență din județul Neamț 9.589 bolnavi, o treime dintre aceștia fiind din mediul rural.

Geanina NICORESCU