Bobocii din Poliție ocolesc Romanul

boboci politie

 În urma prezentării raportului de activitate al poliţiştilor romaşcani comandantul Poliţiei Muncipiului Roman, comisarul-şef Dragoş Bălău a vorbit şi despre unele probleme cu care se confruntă atât în ceea ce priveşte munca de zi cu zi a oamenilor din subordine cât şi despre inventivitatea infractorilor.

Între riscurile identificate pentru perioada imediat următoare ce îşi vor pune amprenta asupra situaţiilor operative în care vor fi implicaţi poliţiştii din Roman în lupta cu infractorii sunt enumerate printre altele: creşterea nivelul de sărăcie al locuitorilor din acest areal, importul unor noi moduri de operare pentru infracţiuni de natură judiciare, efectul limitat al prevenţii rutiere în condiţiile unei infrastructuri precare şi a unei legislaţii destul de permisive precum şi reducerea numărului de poliţişti din perioada următoare.

Întrebat despre situaţia creată de reducerea numărului de poliţişti comisarul-şef Dragoş Bălău, a făcut câteva precizări subliniind faptul că, în continuare tinerii romaşcani se îndreaptă spre şcolile de profil pentru a deveni poliţişti dar, la terminarea studiilor preferă să rămână în oraşele mari.

Absolvenţii din alte localităţi ai şcolilor de poliţie care sunt repartizaţi în Roman preferă să se întoarcă în localităţile de baştină sau într-un oraş mai mare. O astfel de „migraţiune” face ca an de an să se înregistreze un deficit de personal calificat în organigrama Poliţiei Municipiului Roman.

De asemenea comandantul Dragoş Bălău a mai precizat faptul că pentru „şlefuirea” şi transformarea unui absolvent într-un adevărat profesionist bun cunoscător al specificului locului în care operează sunt necesari cel puţin 7 ani de muncă asiduă şi dorinţa de afirmare.

Din păcate mulţi dintre tinerii romaşcani plecaţi în centrele universitare pentru studii şi specializare caută să îşi găsească „un rost” în marile oraşe, mai cu seamă în Bucureşti, evitând să se întoarcă în micul oraş moldav considerând că în marile oraşe au şanse mult mai mari să evolueze pe scara profesională având totodată şi o paletă mai largă de posibilităţi de a petrece timpul liber.

Evoluţia din ultima perioadă a oraşului dă speranţa ca pe viitor opţiunile tinerilor absolvenţi să se îndrepte şi  spre locurile de muncă din urbea natală în detrimentul tentaţiilor din marile aglomerări urbane.

Dan VASILIU