Boala limbii albastre se extinde în Neamţ!

boala* Au apărut două suspiciuni, la Podoleni şi Poienari

* Târgurile de animale au fost închise!

Chiar ieri conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Neamţ a fost informată cu privire la apariţia a două noi suspiciuni de „Boală a limbii albastre” pe teritoriul judeţului. Vitele bolnave au fost depistate la Podoleni şi Poienari. Medicii veterinari care au stabilit, clinic, diagnosticul de bluetongue au demarat imediat măsuri de izolare a bovinelor afectate şi au instituit carantina. Animalele au început să primească tratament simptomatic.

Dr. Sorin Ulea, directorul executiv al DSVSA Neamţ ne-a declarat că au fost recoltat probe de sânge şi trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti laboratorul specializat de la Bucureşti în vederea stabilirii diagnosticului. Până acum, în judeţul nostru au fost identificate şi diagnosticate prin analize de laborator două cazuri de „Boala limbii albastre”, la bovine.

Primul caz, semnalat în satul Pădureni – comuna Cândești, la o bovină adultă, a fost confirmat în urma analizelor efectuate la începutul lunii trecute, iar între timp animalul a murit. Cel de-al  doilea caz, semnalat în localitatea Climești – comuna Făurei, a fost confirmat de laborator acum două zile.

ANSVSA a publicat pe site-ul oficial actualizarea situaţiei privind evoluţia focarelor de “Boala limbii albastre”(Bluetongue) în România, iar judeţul nostru figurează cu două cazuri, un număr extrem de redus faţă de situaţia din alte judeţe afectate.

Având în vedere evoluţia Bolii Limbii Albastre pe teritoriul României şi restricţiile asupra mişcării impuse animalelor din speciile receptive, ANSVSA a dispus, în cadrul planului de măsuri pentru bluetongue, închiderea tuturor târgurilor de animale de pe teritoriul ţării, până în data de 5 octombrie 2014.

Potrivit specialiştilor, această boală este produsă de un virus care afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage şi nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav. Laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala. Proprietarii de animale au obligaţia să  anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.

DSVSA Neamţ a organizat întâlniri de informare şi instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale crescătorilor de bovine şi ovine, cu reprezentanţi ai firmelor de transport animale, cu privire la profilaxia generală care trebuie respectată pentru prevenirea introducerii virusului Bluetongue în zonele actualmente libere de boală şi a măsurilor de restricţie a circulaţiei animalelor, pentru judeţele unde evoluează boala.

 

Geanina NICORESCU