Biserica din tisă de la Pârâul Caprei, o bijuterie a ortodoxiei

Biserica Bicazu Ardelean 2

* Un document de la Biblioteca Naţională din Viena precizează existenţa unei comunităţi de creştini din 1692

La Bicazu Ardelean  se află una din cele mai vechi biserici din zonă, un lăcaş în care s-a ținut mereu aprinsă lumina ortodoxiei.  Mai ales îm momentele de restriște. Mică, croită după închipuirea trăitorilor de odinioară şi înfrumuseţată cu un splendid decor împrumutat din vecinătatea ardelenească, bisericuţa împrăştie în liniştea după-amiezei ceva straniu şi tulburător. Acolo, după dâmbul de pământ, lăcaşul reconstituie, la scară mică, o lume de dincolo de veacuri. Un loc în care duhul ortodoxiei nu s-a stins, indiferent de vitregiile la care pământul acesta dintre munţi a fost supus. Încercările n-au fost puţine. Bicazu Ardelean a fost localitate a Imperiului austro-ungar, la graniţa cu Moldova. Locuitorii de aici au  avut de suferit, căci greco-catolicii, majoritari în zonă la acea dată, au încercat să stingă urmele ortodoxiei. Însă, bisericuţa construită la sfârşit de secol XVII a fost cea sub aripa căreia s-au adunat creştinii ortodocşi mereu, în dorinţa de a păstra neştirbită credinţa neamului din care se trag.

* Începutul se pierde în negura timpului…

Într-un act existent la Biblioteca Naţională din Viena, se menționează  că, în anul 1692 exista, în Bicazu Ardelean, o comunitate de creştini. Şi cum creştini fără biserică nu s-au pomenit, un dascăl al locului a venit cu ipoteza că bisericuţa de lemn datează încă de atunci. În sprijinul acestei afirmaţii vin şi alte argumente ce ţin de vechimea lemnului, de arhitectura construcţiei, precum şi de tehnica rudimentară de cioplire a bârnelor, stilul arhitectural, cu vădite influenţe ardeleneşti.

Pe lista monumentelor istorice a Direcţiiei de Cultură, Culte şi Patrimoniul Neamţ biserica de lemn din Bicazul Ardelean este dată din 1829. An consemnat pe un triptic ce se păstrează în altar, scris în limba română cu litere chirilice, singurul document aflat în arhiva bisericii.

În biserica de lemn de pe Pârâul Caprei, cum i se spune locului unde a fost ctitorită, s-a slujit constant până în zilele noastre. Această bijuterie a Văii Bicazului este cea mai veche biserică de la Lacul Roşu şi până la Bicaz, multă vreme fiind şi singura biserică de parohie din zonă.

* Arhitectură cu multe influențe ardelenești

Din generație în generație s-a spus că bisericuţa ar fi fost construită cu lemn „de pe loc“, de localnici, pricepuţi în a da chip şi formă bârnelor. Lăcaşul este ridicat din lemn de tisă, pe talpă de tisă, bârnele fiind încheiate la colţuri „în coadă de rândunică“, după meşteşugul ardelenesc. Se spune că singurul tratament aplicat lemnului era o baie de var. Foarte important era momentul tăierii lemnului. Acoperişul, de draniţă, a fost reînnoit în mai multe rânduri, în decursul istoriei sale.La exterior se remarcă migala cu care fost lucrat lemnul, consolele sculptate măiestrit, ca şi decorul portalului de intrare. Acesta este decorat cu motive solare şi vegetale de o deosebită expresivitate. Ancadramentul portalului de intrare de la biserica din Bicazu Ardelean este inegalabil în frumuseţe, graţie aşezării motivelor redând cercul,  spun specialiștii în domeniu.  Acum, acest portal este încadrat de un pridvor închis, despre care nu se ştie când a fost adăugat construcţiei.

* Catapeteasmă originală

Stilul arhitectural prezintă particularităţi şi la interior. Aici, la început, pronaosul era separat de naos printr-un gărduţ, care, ulterior, a fost scos. Acesta separa „tinda muierilor“ de naos, locul rezervat bărbaţilor. Un alt element arhitectural distinctiv îl reprezintă bolţile, decorate cu o bogăţie de motive vegetale. Însă, adevărata măsură a valorii acestui lăcaş este dată de pictura de interior, care, deşi foarte degradată, te copleşeşte. Este pictată pe pânză de in îmbibată în zer de oaie. Cred că acesta avea calitatea de a apreta. Pânza a fost aplicată pe pereţii de bârnă cu ajutorul unei emulsii de var-pastă. Nu se ştie cu exactitate anul în care a fost pictată, dar se vede că majoritatea greco-catolică din zonă şi-a pus amprenta asupra stilului pictural, pentru că poate fi observată şi crucea romană, şi cea bizantină. Lăcaşul deţine catapeteasma originală, care, deşi nu a fost niciodată restaurată, se păstrează într-o stare bună. Biserica de lemn cu hramul „Sf. Dimitrie“ de la Bicazu Ardelean este singura biserică de lemn din judeţul Neamţ pictată în interior în întregime.

*Bun de patrimoniu ce trebuie restaurat!

Biserica de lemn de la Bicazu Ardelean este încadrată în lista monumentelor istorice de categoria A din judeţul Neamţ, adică a acelor bunuri de patrimoniu de mare preţ. Însă, valoarea sa nu este dată numai de zestrea pe care o moşteneşte, ci şi de legătura atât de strânsă cu oamenii locului.

Părintele Ionel Popoacă are o mare responsabilitate: menţinerea acestei biserici,  ca o mărturie vie a trecutului. Este un bun de patrimoniu ce trebuie urgent restaurat. Dar pentru asta este nevoie de bani.”Avem nevoie de mulți bani”, vine repede  cu completerea părintele Ionel Popoacă.  „Foarte urgentă este lucrarea de la acoperiș. Am discutat cu domnul primar Constantin Bârsan, ne-a promis tot sprijinul, material și financiar pentru reabilitarea bisericii. Vom apela la serviciile unei firme specializate, agreate, așa cere procedura. Am discutat cu Cosmin Bradu, cel care a restaurat Mănăstirea Dragomirna. N-am încheiat un contract, însă ne-a promis că face proiectul pentru restaurarea și punerea în valoare a bisericii de lemn de tisă. În proiect vor fi incluse toate lucrările, începând cu fundația, structura de rezistență, acoperișul, sistemele de încălzire şi de iluminat. Biserica mai nouă, de alături, încă nu-i gata, nu se poate sluji în ea. Acum, ținem slujbele tot în biserica veche, din lemn. Oamenii de aci, mai tineri ori mai în vârstă, știu că este o biserică monument istoric, știu că este de o valoare inestimabilă. Și, ce-i mai mportant, știu care a fost rolul ei de-a lungul timpului, în momentele de restriște. Ei țin foarte mult la această biserică şi sunt legați sufletește de ea. Mai ales că-i reprezintă, aici, în zona asta. Are altarul la răsărit, fapt ce arată că este o biserică  ortodoxă. În general, celelalte biserici nu au o astfel de poziționare a altarului, pentru că acest lucru n-a interesat pe nimeni în mod deosebit. Această bisericuţă respectă poziționarea altarului, pentru răsăritul este numele lui Hristos, reprezintă viața şi speranța. La Bicazu Ardelean sunt mai multe biserici, din care 7 ortodoxe, iar restul pentru celelalte confesiuni religioase.”

Primarul Bârsan și preotul Popoacă doresc tare mult ca biserica să fie cât mai repede restaurată. Vor ca bisericuța de lemn de tisă de la Bicazu Ardelean să rămână o bijuterie în adevăratul sens al cuvântului. Mai ales în sensul duhovnicesc.

Tina CONDREA