Bicazu Ardelean: investiția de alimentare cu apă a două sate, la final

* În perspectivă, proiecte pentru sistemul de canalizare, amenajarea cetrului civic, asfaltări de drumuri

Convorbire cu primarul Constantin Bîrsan

Rep.: Mereu aveți agenda de lucru foarte încărcată. Nu stați o clipă locului. Pentru dumneavoastră, sediul primăriei e doar pentru semnat acte şi proiecte, și pentru audiențe. Când v-am căutat săptămâna trecută, erați pe niște coclauri, tocmai prin Harghita. Mare lucru că v-am prins acum în primărie, la puțin timp după ora 8…

Constantin Bîrsan: Ca de obicei, cele mai presante sunt problemele administrației publice locale, există anumite situații mai deosebite care te pun mereu pe drumuri, îți iau mai mult timp ca să le rezolvi, să mulțumești cât de cât pe toată lumea.  Într-adevăr, când am discutat ultima dată eram la Tulgheș, avem acolo o pădure, lucrăm la amenajamentul silvic.

Rep.: Pădurea e proprietatea primăriei ori a cetățenilor?

C.B.: Este proprietatea comunei Bicazu Ardelean. Facem demersurile și actele necesare pentru a exploata o anume cantitate de material lemnos, pentru a suplimenta fondurile bugetului local. Pădurea trebuie să și producă, nu numai să ţină umbră…

Rep.: Aveți în vedere și persoanele nevoiașe cărora le trebuie lemne de foc?

C.B.: Anul trecut am făcut o marcare, încă nu am reușit să facem şi tăieri, fiindcă nu-i terminat amenajamentul silvic. De îndată ce totul va fi gata, vom da și lemne de foc persoanelor aflate în dificultate. În programul meu electoral am prins, ca obiectiv permanent în cei 4 ani de mandat, să-i ajut pe cei aflați la necaz. Inclusiv cu lemne de foc. Trebuie mai întâi să vedem cota care ne va fi alocată. Pentru respectarea regimului silvic, sunt niște pași de făcut, care trebuie respectați, mai ales atunci când este vorba de tăieri de arbori.

Rep.: Vă propun să discutăm despre infrastructură. Mai întâi cea rutieră, că și așa sunteți mereu pe drumuri, mânat de treburile obștii…

C.B.: Sunt bucuros că s-a asfaltat drumul DJ 127 A, până la Telec. Ar mai trebui asfaltată încă o porţiune de vreo 2 km, avem speranţe şi multe promisiuni în acest sens. Se știe, avem fabrica de apă minerală, Carpatina-Toşorog. Este o apă foarte bună, dar din cauza strării precare a drumului,  transportatorii nu se prea încumetă să se ducă până acolo. E drept, fabrica este în insolvență acum. Cât de curând expiră și această perioadă. Nu se știe ce va întâmpla. Noi sperăm să se reia activitatea de producţie, este vorba de salvarea a 40 de locuri de muncă, pentru oamenii din zona noastră asta ar însemna foarte mult. Chiar până la poarta fabricii ar mai fi de asfaltat vreo 3,5 km . Sper ca domnul Culiţă Tărîţă, președintele Consiliului Județean Neamț, să ne ajute cu această investiție.

Rep.: Am vorbit despre drumurile județene. Cum se prezintă cele comunale?

C.B.: Ne gândim la posibilitățile care se vor ivi din anul 2014 încolo, de când se vor deschide noi finanțări europene. Dacă lăsăm totul pe seama bugetului local, mare lucru nu putem face. Chiar mă gândeam să fac un credit bancar, pentru a asfalta drumul spre satul Bistra, măcar pe 2 km. Aşa putem dezvolta zona respectivă, pe acolo este cel mai scurt traseu spre Masivul Ceahlău. Asta ar favoriza și dezvoltarea turismului din comuna noastră. Pe la noi se poate ajunge mai repede pe Ceahlău, este o variantă nouă, cu mult mai scurtă. Este acolo o zonă superbă, chiar sălbatică i-am putea spune.

Rep.: În mandatul trecut ați preluat din mers o investiție mai amplă, de foarte mare interes pentru cetățenii comunei Bicazu Ardelean. O lucrare ce urma să fie realizată cu fonduri guvernamentale. Mă refer la sistemul centralizat de alimentare cu apă. Când va fi gata?

C.B.: În acest moment, investiția este finalizată, am primit toți banii de la guvern. Mai e puțin de lucru la branșamentul la rețeaua electrică. Ne apropiem de faza probelor la sistemul centralizat de alimentare cu apă. O investiție mult așteptată de cetățeni, mai ales după seceta din acest an. Foarte multe fântâni au secat, la fel și sistemele mici de alimentare cu apă, cele locale, care deserveau una sau mai multe gospodării.

Rep.: În ce sate va curge apa la robinet? Se întrevăd posibilități de extindere a rețelei?

C.B.: În prima fază, alimentarea cu apă este făcută pentru satele Bicazu Ardelean și Telec. Dacă va face față, ca şi capacitate, dorim să facem o extindere a rețelei până în satul Ticoș. Sunt și acolo destule probleme cu apa. Deja mi-am propus să prind asta în bugetul pe anul viitor, să avem bani pentru întocmirea studiului de fezabilitate. Vom vedea unde vom găsi și sursele de finanțare pentru investiţia în sine. Poate vor fi fonduri guvernamentale ori vom apela la resursele financiare ale bugetului local. Nu ar fi nici costisitoare apa de acolo.

Rep.: Normele europene, și nu numai, spun că dacă ai apă, musai trebuie și canal…V-ați mai pus o investiție pe cap!

C.B.: Asta așa e. În parteneriat cu Primăria Bicaz Chei am pus bazele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, prin care am vrut să derulăm un proiect comun privind sistemul de canalizare pentru cele două comunități. Respectivul proiect a picat din motive, să zicem, neîntemeiate. Ca să nu spun altceva. E drept că n-am avut nici o locație corespunzătoare pentru stația de epurare. Această investiție este prinsă și în master planul pe județ. Proiectul deja îl avem făcut şi sunt  plătite studiile de fezabilitate. Trebuie doar rezolvată problema amplasamentului stației de epurare. Va fi nevoie să cumpărăm niște terenuri, se cere o anumită suprafață, aflată în proprietatea primăriei. Doar facem pregătiri pentru aşa ceva, încă nu ne apucă și de treabă. Nu ştim care va fi soarta proiectului, dacă va primi ori nu finanțare. Până nu știm exact asta, nu mai facem nici o cheltuială în plus, pentru că este riscant.

Rep.: Proiecte de viitor?

C.B.: Ne gândim la următoarele fonduri europene care vor veni din anul 2014.  Apoi, intenționez să fac o bază sportivă multifuncțoională, la Școala Bicazu Ardelean. Avem loc suficient acolo.

Rep.: Școlile?

C.B.: Este regretabil faptul că ne-au închis două școli, cele din satele Ticoș și Bistra. Sunt trecute în conservare, nu știu ce utilitate vor avea în perspectivă. Păcat, pentru că au fost făcute pe bani europeni. Acum avem mare nevoie de finanțare pentru schimbarea acoperișurilor a două școli, pentru că sunt din plăci de azbociment şi nu mai mai este voie. Am urmărit posibile surse de finanțare, poate obținem fonduri de la Ministerul Mediului.

Rep.: În centrul civic, ce lucrări aveți programate?

C.B.: Încă nu am finalizat PUG-ul.  Ne încurcă şi procesul pe care îl aven cu SC Forestar Tarcău, pentru un teren situat chiar în centrul comunei. Este cel din partea stângă, în sensul de mers spre Lacu Roșu. Noi vrem să amenajăm acolo un centru comercial modern, cu acces la drumul națonal. Ar ieşi o treabă frumoasă și foarte utilă. Acum, acolo sunt câteva lemne aruncate.