Bani europeni sunt, solicitări nu!

Viorel  Ilisei dir OJPDRP

* La fermele familiale, doar 3 proiecte!

Din 25 iunie, fermierii au tot fost invitaţi la bani europeni. De fiecare dată, veneau,  vedeau şi-apoi plecau. Atât şi nimic mai mult! Puţini, chiar foarte puţini, fermieri s-au încumetat să facă proiectele prin care să acceseze fondurile europene alocate. O dovedesc cifrele!

Un prim termen limită de depunere a proiectelor a expirat pe data de 31 iulie. Atunci, pe ultima sută de metri, la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ au fost depuse doar 4  proiecte pentru accesarea fondurilor europene destinate fermelor familiale. Din care unul a picat la prima verificare, celelalte 3 rămânând în cursa pentru obținerea finanțării. Fermierilor li s-a mai dat atunci  o șansă, prelungindu-se tremenul de depunere a proiectelor până pe data de 14 august. Nici o mișcare,  la cea de a doua strigare. Dovadă că,  până atunci, nu fusese depus absolut nici un proiect! În afara celor 3 rămase în cursă, depuse la expirarea primului termen. Acum a venit şi a treia stigare…Adică o nouă prelungire a termenului de depunere a proiectelor, cu „sorocul” în data de 30 august. Adică până vinerea trecută, la ora 12 fix! E momentul în care s-a închis aplicaţia, primirea proiectelor făcându-se în sistem electronic. Au dechis aplicaţia, doar ca să aibă ce închide. Că proiecte oricum n-a fost depus nici unul. Aşa că am rămas tot cu cele 3, chiar dacă au fost 3 prelungiri de termene. De ce banii europeni n-au mai făcut cu ochiul fermierilor nemţeni, care sunt dedesubturile reticenţei lor, am dorit să aflăm de la Viorel Ilisei, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ.

* Cofinanţarea bat-o vina!

Rep.: Două prelungiri şi nici un proiect depus. Care ar fi explicaţia „refuzului” agricultorilor de a se „înfrupta” din banii europeni alocaţi fermelor familiale?

Viorel Ilisei: Problema e partea de cofinanţare pe care trebuie s-o plătească fermierul. La noi au venit foarte mulţi fermieri ca să se intereseze de această finanţare. Doar ca să se intereseze. Le-am arătat, le-am explicat în detaliu. I-am primit pe toţi, am discutat ce ar vrea să facă, pentru ce vor bani europeni. Micile afaceri ale fermierilor erau foarte diverse şi vizau atât fermele vegetale, cât şi cele zootehnice. Foarte mulţi au fost interesaţi de sere. Dar n-au mai venit şi cu proiecte. Când s-a pus problema cofinanţării, au bătut în retragere.

Rep.: Stuaţia este aceeaşi în toată ţara?

V.I.: Sunt judeţe în care nu s-a primit nici un proiect pentru accesarea fondurilor destinate fermelor de familie. Noi avem 3 proiecte. În alte judeţe sunt şi 10-15 proiecte.

Rep.: Faptul că, de anul viitor, finanţările europene se anunţă a fi mai avantajoase a contribuit la „refuzul” de acum?

V.I.: E posibil. Toţi fermierii care au venit la mine m-au întrebat de Măsura 112-instalarea tinerilor fermieri. Este vorba de banii daţi tinerilor care preiau conducerea şi administrarea unei exploataţii agricole. Pe această măsură, de anul viitor, pentru un proiect se vor aloca 70.000 euro, finanţare  integral nerambursabilă. Dispare  cofinanţarea!  Toţi aşteaptă deschiderea acestei finanţări europene.

Rep.: E singura noutate pentru agricultori?

V.I.: Finanţările care vor începe din anul 2014 vor fi mai mari. Din 28 de măsuri câte au fost până acum, vor rămâne doar 11.  Valoarea unui proiect va fi mai mare. Şi mai e un  avantaj! Cei care au proiecte beneficiază de 25-30 la sută în plus la subvenţii. Asta pe timp de 5 ani ani. Este foarte important. Fermierul ia cu 30 la sută mai mulţi bani.  La 150.000 euro, el va lua 200.000 euro. Asta aşteaptă oamenii, de aia n-au venit cu proiecte.

Tina CONDREA