Bâlciul îşi deschide porţile

balci2013

Inaugurarea oficială

La ora 11 autorităţile locale romaşcane vor inaugura în mod oficial Bâlciul anual al Romanului care în acest an împlineşte venerabila vârstă de 160 de ani.

Primarul Laurenţiu Dan Leoreanu va deschide în mod oficial bâlciul din acest an după o trecere în revistă a întregului spaţiu de desfăşurare a „ostilităţilor” pentru următoarele două săptămâni. Despre organizarea acestui iarmaroc/bâlci a scris pentru prima dată George Radu Melidon într-o lucrare de-a sa apărută în 1857, intitutulată “De la Iaşi la Roman” în care prezenta primii paşi privind organizarea în oraşul muşatin a unei continuităţi a marelui iarmaroc de la Fălticeni cunoscut tuturor românilor din scrierile lui Ion Creangă. Trecerea anilor a dus la creşterea numărului de târgoveţi bucuroşi că îşi puteau prezenta mărfurile într-un oraş aflat în permanentă creştere economică la intersecţia mai multor căi comerciale înconjurat de sate cu o populaţie numeroasă.

Data de organizare a iarmarocului de la Roman a fost stabilită odată cu sărbătoarea religioasă din ziua de 6 august, Schimbarea la Faţă a Domnului, când se serba hramul oraşului. Început la umbra marelui iarmaroc de la Fălticeni bâlciul de la Roman a reuşit, mai ales în ultimii 20 de ani, să fie polul de atracţie a mii de oameni pe perioada de aproape două săptămâni de desfăşurare. Aici îşi dau întâlnire târgoveţii din toată ţara ştiind că au o potenţială piaţă de desfacere de peste 200 000 de clienţi.

În anii 80 şi începutul anilor 90 locul de desfăşurare a marelui târg a fost în cartierul Favorit în faţa porţilor stadionului Moldova de unde s-a mutat pentru câţiva ani până în 1993 lângă magazinul Victoria, actuala Casă a Afacerilor. Începând cu anul 1994 s-a luat hotărârea mutării acestuia în actaula locaţie situată pe malul râului Moldova în zona Bazarului. Târgoveţii au început de sâmbătă, 27 iulie, să-şi instaleze tarabele iar punctele de atracţie pentru cei mici şi tineri rămân în continuare cele care sunt cunoscute în special pentru senzaţiile tari oferite care cresc nivelul de adrenalină şi se scad din portofelele părinţilor. Trenuleţe, toboganele gonflabile, maşinuţele „tamponabile”, măsurarea forţei pumnului sau a îndemânării la tras cu puşca se „luptă” pentru clienţi cu tiribombele ameţitoare şi cu marea senzaţie din ultimii ani datul în „ciocan”. Banii vărsaţi la bugetul local în urma închirierii spaţiilor de desfăşurare a bâlciului se vor îndrepta aşa cum am mai prezentat spre construirea unei parcări etajate la Piaţa Mare a Romanului.

Dan VASILIU