Balastul – soluţia pentru eroziunea de la Corhana

Ieri, la Prefectura Neamţ, a avut loc o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în încercarea de a găsi soluţii rapide pentru rezolvarea problemei apei potabile din municipiul Roman şi a fenomenului de eroziune accentuată a malului drept al râului Moldova dinspre satul Corhana. Totodată, a fost discutată necesitatea unor acţiuni preventive pentru diminuarea incendierilor vegetaţiei uscate de pe terenurile agricole, ce pun în pericol comunităţi întregi din judeţ.

După analiza situaţiilor punctuale, prima hotărâte a vizat stabilirea unor măsuri pentru asigurarea continuităţii alimentării cu apă a municipiului Roman şi pentru reducerea riscului alunecărilor de teren în satul Corhana, comuna Dulceşti. În acest scop a fost realizat un Program pentru supravegherea, determinarea cauzelor şi stabilirea unor măsuri pentru reducerea riscului alunecărilor de teren în satul Corhana, comuna Dulceşti, prin intermediul căruia Compania Judeţeană „Apa Serv” va executa o traversă de închidere din balast sau saci din material geotextil umpluţi cu balast. De asemenea, va fi realizat şi un canal pentru dirijarea apei râului Moldova spre frontul de captare Pildeşti-Simioneşti, pentru perioadele de secetă şi debite mici pe baza unei documentaţii avizate de proiectantul lucrării.

Prin cea de-a doua hotărâre au fost aprobate măsurile de reducere a numărului de incendii generate de arderea de mirişti. Până pe 8 aprilie, primarii vor convoca, în şedinţă extraordinară, comitele locale pentru situaţii de urgenţă pentru a stabili măsurile de aducere la îndeplinire a prevederilor acestei hotărâri.

„Consider că cele două hotărâri aprobate astăzi sunt deosebit de importante, mă bucur că au fost identificare soluţii ce pot fi puse rapid în aplicare şi sper ca pe viitor problema continuităţii alimentării cu apă să fie rezolvată, astfel încât cei peste 60.000 de locuitori ai municipiului Roman să nu mai aibă de suferit”, a declarat prefectul George Lazăr.