Avertisment şi o penalizare uşoară, plus o scutire de gărzi în cazul morţii Geaninei Sechel

21/12/2017

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi face propriile investigaţii
Comisia de disciplină constituită la nivelul Spitalului Judeţean s-a pronunţat, ieri, în cazul morţii Geaninei Sechel. Au fost răsfoite documentele carea testă cum au acţionat medicii Cosmin Rugină şi Lucia Chetreanu în intervalul orar 17-20 din ziua de 30 noiembrie 2017, când tânăra mămică agoniza pe un pat de spital fără să beneficieze de consultaţie de specialitate. Femeia a decedat aproape de miezul nopţii, cu o armată de medici la căpătâi, veniţi când deja era prea târziu.
Sancţiunile sunt de ordin disciplinar şi au fost raportate la Regulamentul de ordine interioară. Astfel, potrivit dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, manager al spitalului şi preşedinte al comisiei de disciplină, dr. Cosmin Rugină –medicul obstetrician curant al pacientei, cel care a aşteptat cardiologul timp de 3 ore în timp ce femeia se zvârcolea cu puls 212- a fost sancţionat cu “Avertisment”, iar cardiologul Lucia Chetreanu- care era de gardă în ziua respectivă şi care a justificat că timp de 3 ore nu a reuşit să ajungă la pacientă din cauza altor urgenţe pe care nu a reuşit însă să le dovedească până acum- va avea salariul ciuntit cu 10% timp de o lună de zile.
În plus, comisia a decis ca dr. Chetreanu să nu mai intre în gărzi în luna ianuarie 2018, iar activitatea curentă să-i fie supravegheată de şefa secţiei cardiologie, dr. Martin. În condiţiile în care spitalul duce lipsă acută de cardiologi, vestea i-a lovit în moalele capului pe ceilalţi cardiologi, cărora, evident, le va veni rândul la gărzi şi mai des decât până acum. În prezent se întâmplă destul de des ca un cardiolog să intre la serviciu dimineaţa, să rămână de gardă peste noapte, iar a doua zi să aibă program în policlinică…
Despre Geanina Sechel, în vârstă de 23 de ani, care a decedat la ATI , în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, la câteva ore după ce a dat naştere unei fetiţe sănătoase, s-a scris în toate ziarele locale şi în presa naţională. Cazul a fost “întors” petoate părţile, s-a discutat despre faptul că dr.Rugină ştia că gravid are o afecţiune cardiacă şi chiar dacă diagnosticul poate nu ridica probleme serioase, faptul că la o gravid se pot acutiza bolile preexistente ar fi trebuit să-i dea impulsul de a recomanda o ecocardiografie cardiacă, s-a discutat despre timpul vital de 3 ore scurs între primul apel către dr. Chetreanu şi momentul efectiv al consultaţiei, timp în care poate ar fi trebuit chemat de acasă un alt cardiolog, poate ar fi trebuit insistat mai mult ca doctoriţa de gardă care s-a declarat ocupată să coboare la consultaţie…poate…
Avocatul Poporului, de la Bucureşti, s-a sesizat din oficiu în acest caz, “sesizare din oficiu ce vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 34 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății”.
Geanina NICORESCU