Olimpicii din Neamţ cu premii internaţionale au primit bani de la Guvern

21/12/2017

Ministrul Educaţiei Naționale, Liviu Marian Pop, a premiat olimpicii români care s-au remarcat în anul 2017 la concursurile internaţionale pe discipline școlare, în cadrul unei festivităţi care se s-a desfăşurat în urmă cu două zile, la Palatul Parlamentului, în Sala C.A. Rosetti.
Patru elevi nemţeni s-au numărat printre cei 168 de laureaţi recompensaţi, câştigători a 228 de distincţii (3 premii I absolute, 61 de medalii de aur și premii I, 77 de medalii de argint și premii II, 60 de medalii de bronz și premii III şi 27 de menţiuni) la olimpiadele internaţionale sau regionale pe discipline (juniori şi seniori). De asemenea, au fost şi premiate cadrele didactice care i-au pregătit (203), precum şi şcolile din care provin laureaţii (89).
“Mă înclin în fața performanțelor dumneavoastră și vă asigur de respectul sincer și de sprijinul permanent pentru tot ce înseamnă valoare în educație. Sper ca anul viitor să obțineți și mai multe premii pentru că în bugetul pentru 2018 avem câteva elemente care încurajează performanţa. Sper, de asemenea, să vă regăsiți ca studenți în universitățile din țară, astfel încât potențialul vostru individual să devină baza unei solide cariere de cercetare. Acest lucru ar fi o dovadă în plus că mediul universitar din România este unul de excelenţă. Sunt convins că în perioada imediat următoare, prin încurajarea calităţii şi majorarea bugetului, performanţa şi excelenţa din învăţământul preuniversitar şi nu numai vor creşte”, a declarat ministrul Liviu Marian Pop.
Din judeţul Neamţ au fost premiaţi: Mihnea Bâlici- absolvent al Colegiului Naţional “Calistrat Hogaş” Piatra Neamţ (şef de promoţie) medialiat cu argint la Olimpiada Internaţională de Filosofie, care s-a desfăşurat în Olanda; Sebastian Leontică, elev al Colegiului Naţional “Petru Rareş” din Piatra Neamţ, medaliat cu argint la Olimpiada Internaţională de Fizică, desfăşuratîă anul acesta în Indonezia, Paula Ioana Urzică – elevă a Şcolii Gimnaziale nr.2 din Piatra Neamţ şi Vasile matei Lavîrdă – elev al Şcolii Gimnaziale Vasile Alecsandri Roman – ambii câştigători ai premiului III la Olimpiada Internaţională a Elenismului.
Mihnea Bâlici şi Sebastian Leontică au primit, din partea Guvernului, câte 8.330 lei, la fel ca şi profesorii lor îndrumători Ecaterina Romaşcu şi Dorel Haralamb, iar Paula Ioana Urzică şi Vasile Matei Lavîrdă au fost recompensaţi cu câte 3.785 lei. Şolile din care provin olimpicii au primit, de asemenea, sume de bani egale cu cele obţinute de elevii premiaţi.
Cuantumurile premiilor pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele/concursurile internaționale sunt următoarele: 12.545 lei – premiul I absolut (obținut cu punctaj maxim), 9.720 lei – premiul I/medalie de aur, 8.330 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz şi 4.065 lei – menţiune (sau diplome echivalente). Sumele în bani acordate elevilor care s-au impus în competiţiile regionale (olimpiade balcanice de seniori şi juniori, Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada, Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, Olimpiada de Chimie „D.I. Mendeleev” etc.) sunt: 4.440 lei – premiul I/medalie de aur, 3.785 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 2.945 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz şi 2.550 lei – menţiune (sau diplome echivalente).
Profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii primesc un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii săi/lor. Pentru şcoala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest ultim caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ. Fondul total de premiere alocat de MEN peste 2.500.000 lei.
Geanina NICORESCU