Atenţie, ciuperci otrăvitoare!

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ au lansat, ieri, un avertisment, în mediul virtual, privind pericolul reprezentat de intoxicaţia cu ciuperci. “Pe lângă ciupercile comestibile se cunosc şi cel puţin 50 de specii toxice.Gravitatea intoxicaţiilor cu ciuperci este dată în special de insuficienţa hepatică fulminantă şi insuficienţa renală care duc frecvent la deces. Prezentarea de urgenţă la medic este obligatorie în cazul apariţiei simptomelor menţionate, ţinânduse cont că apariţia simptomelor la interval mai mare de 6 ore de la consum are prognostic grav, iar tulburările digestive frecvent prezente, au consecinţe mai importante la copilul mic şi vârstnic. În general, intoxicaţiile cu ciuperci se caracterizează prin tulburări digestive: greţuri, vărsături, epigastralgii (dureri de stomac), diaree, hepatită acută toxică şi insuficienţă hepatică ; tulburări neurosenzoriale: mioză (micşorarea pupilelor) sau midriază (dilatarea pupilelor), agitaţie, dezorientare temporo-spaţială, confuzie, delir, halucinaţii vizuale şi auditive, convulsii, comă; tulburări cardiovasculare: bradicardie sau tahicardie, hipotensiune arterială sau hipertensiune arterială”, a postat DSP Neamţ, pe site. Foarte important de reţinut este că, aşa cum au subliniat cei de la DSP Neamţ, testele populare de identificare a ciupercilor toxice (culoarea locurilor de tăietură şi ruptură sau apăsare cu degetul, mirosul, gustul, culoarea modificată prin fierbere împreună cu ceapă sau o linguriţă de argint) nu sunt dovezi sigure dacă sunt comestibile sau otrăvitoare. De aceea, cel mai bine este să cumpăraţi ciuperci din locuri autorizate.

Geanina NICORESCU