Atentat cu deșeuri periculoase

rovana

Ministrul Mediului face anchete în Neamț
*Ministrul Rovana Plumb a prezentat cazul unei firme care pe platforma Săvinești depoziteaza de-a valma deșeuri diverse care pot reprezenta un atac la sanătatea populației

*La Girov, pe un proiect cu finanțare nerambursabilă de un million de euro din care s-au decontat deja 500.000 euro, Ministrul Mediului a anuțat ieri sistarea finanțării și demararea procedurilor de recuperare a banilor, pe motiv că lucrările sunt effectuate de mântuială

”Nu vom mai tolera încălcarea legilor cu privire la deșeurile periculoase!” – acesta a fost leit-motivul prezenței în Neamț, ieri, a Ministrului Rovana Plumb, care a realizat un adevărat tur de forță și de imagine.
Cu șefi ai Gărzii de Mediu de la nivel național și județean, cu subprefect și vicepreședinte al Consiliului Județean după ea, Rovana Plumb a ajuns mai întâi la Girov. La câteva sute de metri de groapa de gunoi a județului, care se realizează cu finanțare nerambursabilă pbținută de Consiliul Județean Neamț, șefa Mediului a dat de pământ cu beneficiarii unei alte investiții – o firmă privată din Suceava care realizează în Neamț o altă groapă de gunoi, pentru deșeuri periculoase.
În sinteză, ar fi vorba de o finanțare nerambursabilă de peste un million de euro din care s-au incasat deja jumătate din bani. Acompaniată de specilialiști, Rovana Plumb a prezentat cazul drept un dezastru ecologic oprit la timp: mai puține module decant cele prevăzute în proiect, de dimensiuni mai mici, impermeabilitate asigurată de straturi mai puține de pământ, cu lut luat de alături fără autorizație și cu o folie de plastic care a început deja să prezinte crăpături.
Întrebată dacă se pot face decontări de astfel de sume fără să fie vorba și de o complicitate a autorităților (Agenția Fondul de Mediu), ministrul Rovana Plumb a meditat preț de câteva secunde și a răspuns sec: „Vom analiza și acest aspect!”.
Respective groapă de gunoi de la Girov nu este încă funcțională. Dar, dând exemplul unor tragedii care s-ar fi întâmplat la Argeș și Ialomița, Ministrul a ținut un mobilizator discurs despre faptul că ”Nu voi mai permite, cât voi mai fi ministru, ca în România să fie aduse diverse deșeuri. Avem datoria – și o spun nu doar ca ministru ci și ca cetățean și ca bunică – să asigurăm românilor un aer bun de respirat, să protejăm mediul”.

Comando-ul condus de Rovana Plumb s-a îndreptat apoi spre Săvinești. În câteva spații de pe platorma chimică, administrate de o firmă din Grupul Apisorelia, Ministrul mediului ar fi găsit o sumedenie de nereguli într-un deposit funcțional de deșeuri periculoase. În conferința de presă susținută apoi la Prefectura Neamț, șefa Mediului a precizat că pe cazul de la Săvinești au fost sesizate deja și alte instituții alte statului – cu atribuții pe circuite fiscal – cu referire la plimbarea unor deșeuri. Rovana Plumb a enumerate și alte încălcări ale legii de care s-ar face vinovați administratorii firmei din Grupul Apisorelia, cu referire la ”devălmășia” depozitării acestor deșeuri periculoase.

Legislaţia în domeniul protecţiei mediului, în special pe segmentul de deşeuri periculoase, va fi modificată iar cuantumul amenzilor va creşte substanţial, a mai declarat, marţi, la Piatra Neamţ, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb.
Decizia a fost luată în urma controalelor pe care comisarii Gărzii Naţionale de Mediu le-au făcut la solicitarea ministrului Rovana Plumb, şi în urma cărora s-au constatat nereguli majore.
”Din punct de vedere legislativ avem nevoie de completări pe zona de deşeuri periculoase. La deşeurile periculoase, în noiembrie 2011, a fost modificată legislaţia aberant şi s-a aprobat o lege nouă, permisivă. De aceea, Ministerul Mediului, pe baza controalelor şi a situaţiei reale, propune completarea legislaţiei cu stabilirea clară a condiţiilor de depozitare, cum se vor gestiona deşeurile, şi totodată se va mări cuantumul sancţiunilor. În actul normativ care va fi adoptat prin Hotărâre de Guvern, sancţiunile vor fi între 30.000 şi 100.000 lei pe zona de deşeuri periculoase”, a declarat ministrul Rovana Plumb.
Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au realizat în ultima lună verificări la 320 de operatori economici care gestionează deşeuri periculoase. În urma acestor verificări s-au aplicat sancţiuni în valoare de peste 950 milioane de lei şi s-au dispus măsuri complementare.
Neconformităţile constatate sunt depăşirea termenului de stocare, eliminarea deşeurilor în spaţii neautorizate, nerespectarea prevederilor legale privind uleiurile uzate, lipsa fişelor de caracterizare a deşeurilor periculoase sau deşeuri de pesticide expirate şi altele.
”Vom lua măsuri urgente şi apoi discutăm despre un tip de reorganizare. Ca să mutăm depozite înseamnă un timp pe care trebuie să îl dai agentului economic. Dacă vom constata depozitări necorespunzătoare, atunci le vom implementa primele ca măsuri de mutare”, a declarat ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Daniel VINCA