Atac împotriva pădurii și apei

padure

Amenzile de la Mediu nu-i descurajează pe toți

Cade pădurea pe noi şi asta crează sentimentul că nu-i nici o problemă dacă tai un copac, doi. Avem din belşug rîuri reci de munte şi pâraie lin curgătoare şi asta crează impresia că nu-i bai dacă mai arunci cîte un pet sau chiar „abandonezi” pe mal ditamai grămada de rumeguş.

Asta este mentalitatea unor nemțeni, dovedită încă o dată de ultimele controale făcute de Garda de Mediu Neamţ. Cu toate patrulările făcute de inspectorii silvici cu poliţia, cu comisarii de mediu şi cu primarii, unii nemțeni continuă să taie pădurea, să sufoce apele şi să arunce gunoaiele unde le căşunează. Aşa arată rezultatele celorr 111 acţiuni de control inopinate făcute în ultima perioadă de comisarii de mediu, când au fost surprinse cinci situaţii grave ce au impus aplicarea unor amenzi, în valoare de 105.500 de lei. Potrivit datelor furnizate de conducerea Gărzii de Mediu Neamţ, o societate care are ca obiect de activitate exploatarea forestieră a fost depistată că a depozitat pe malul râului Secu o cantitate de material lemnos, încălcând astfel legislaţia în vigoare. Administratorul firmei a fost amendat cu 8.000 de lei, comisarii obligându-l să cureţe zona.

Descinderile din zona Târgu Neamţ au dus la surprinderea unor utilaje care aparţineau unei firme de exploatare a agregatelor minerale în plină activitate ilegală. Balastiera funcţiona fără a avea autorizaţie de mediu. „Am luat deciza să aplicăm o amendă de 60.000 de lei firmei, întrucît făcea exploatare fără să fi obţinut în prealabil autorizaţie de mediu, document care impune anumite condiţii în exploatare, cu respectarea normelor de protecţie a mediului”, a declarat Iftime Petrariu, comisarul şef al Gărzii de Mediu Neamţ.

În acţiunile de control derulate în ultima lună, comisarii de mediu au trecut şi pe la firmele verificate anterior şi obligate la luarea unor măsuri. Controalele de acum au avut ca scop să identifice dacă cei avertizaţi au remediat neregulile. „Nu toţi cei care au fost controlaţi şi cărora li s-a dispus realizarea anumitor măsuri de îndreptare a abaterilor, le-au îndeplinit, aşa cum a fost cazul a două persoane fizice din Roman, care acum au fost amendate cu suma de 22.500 lei. De asemenea, în urma unor sesizări am făcut controale în Parcul Natural Ceahlău şi s-au constatat într-adevăr tăieri ilegale de arbori din zona de protecţie integrală a parcului, iar persoana vinovată a fost amnedată cu 15.000 lei”, a mai spus şeful Gărzii de Mediu Neamţ.

Ar fi bine dacă aceste sancţiuni ar şi avea efectul scontat, însă de cele mai multe ori firmele sau cei prinşi pe picior greşit plătesc, fără probleme, amenzile, şi apoi o iau de la capăt. Altfel, instituţiile care se ocupă de supraveghere şi control nu ar mai avea obiectul muncii şi astfel de situaţii ar fi doar amintire. Pârghiile legale pentru schimbarea mentalităţii există, ele sunt folosite şi totuşi oamenii continuă fără milă să defrişeze pădurea şi să polueze apele.

Cristina IORDACHE