Astăzi, Constantin Bostan își lansează, la Iași, volumul „Cuza Vodă și făcliile Unirii“

22/01/2016

 

lansare de carte BostanScriitorul Constantin Bostan își lansează astăzi, la ora 11.00, la Muzeul Unirii din Iași, volumul „Cuza Vodă și făcliile Unirii“, lucrare ce a văzut recent lumina tiparului la Editura Doxologia. Volumul va fi prezentat de scriitorii Constantin Parascan și Ion Muscalu. Cartea reconstituie, pe înțelesul celor mai tineri cititori, marile frământări unioniste ale anilor 1857-1859, fiind ilustrată de binecunoscutul grafician bucureștean Vasile Olac.

Tot la Editura Doxologia se află sub tipar un alt volum al lui Constantin Bostan, dedicat copiilor, respectiv „Legende din Ceahlău“. Volumul cuprinde cele mai frumoase evocări ale unor personaje și stânci din mitologia acestui fascinant masiv, dimpreună cu ilustrațiile Sabinei Popovici-Hanțu, o deosebit de promițătoare graficiană pietreană, elevă a profesorului Arcadie Răileanu.

Cunoscut în calitatea sa de bibliotecar, cu patru decenii de activitate la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“, Constantin Bostan are și o activitate jurnalistică și scriitoricească remarcabilă, atât înainte, cât și după 1989. Născut la 7 noiembrie 1944, la Bodești, Neamț, a urmat Liceul „Petru Rareș“ din Piatra Neamț și Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității București (1969). A fost redactor la cotidianul „Ceahlăul“ între anii 1969-1974, după care a lucrat ca bibliotecar la Biblioteca Județeană Neamț, din 1990 fiind și director al instituției.

Între lucrările publicate se numără: „G.T. Kirileanu. Contribuții documentare“, 1970 (în colaborare cu Valentin Ciucă); „G.T. Kirileanu sau Viața ca o carte. Mărturii inedite“, 1985; „G.T. Kirileanu, «Scrieri»“, vol. I, 1989, vol. II, 1997; (ed. îngrijită, studiu introductiv, note și indici, comentarii și bibliografie de C.B.); „Ștefan cel Mare și Sfânt, istorisiri și cântece populare strânse la un loc de Simion T. Kirileanu (învățător) “, 2004; „Sub trei regi și trei dictaturi. Amintiri, jurnal și epistolar, vol. 1: 1872-1916“, 2004; „Cozla. Povestea muntelui cu ape minerale, parc, pârtie schit și telegondolă“, 2008; „Gh. T. Kirileanu. Un destin, sub semnul lui Creangă și Eminescu, la Palatul Regal“, 2010.

Irina NASTASIU