„Arta de a fi gazdă”, ediţia a VII-a / Elevii Colegiului „Ion Creangă” din Târgu Neamţ s-au întrecut la gătit  

arta de a fi gazda2 Joi, 30 aprilie, a avut loc, la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamţ, simpozionul „Arta de a fi gazdă”, ajuns anul acesta la cea de-a VII-a ediţie.

Manifestarea a fost organizată de Colegiul Tehnic „Ion Creangă”, în parteneriat cu Primăria Târgu Neamţ, Asociaţia de resurse educaţionale „Edumond”, Târgu Neamţ, Primăria Târgu Neamţ, Asociaţia de Turism Româno-Franceză Târgu Neamţ şi Fundaţia Culturală  „Ion Creangă” Târgu Neamţ.

Simpozionul are drept scop promovarea educării şi responsabilizării tinerilor faţă de  obiectivele turistice, cultura şi tradiţia românească, adresându-se atât elevilor din clasele IX – XII – profilul „Servicii” şi profilul „Resurse” de la instituţiile şcolare înscrise în concurs, cât și profesorilor de specialitate de la instituţiile şcolare participante.

Temele au vizat cultura, tradiţiile şi turismul, premisa care a stat la baza conceperii proiectului fiind aceea că fără cultură şi tradiţie nu poţi trăi într-o societate modernă.

„Prin derularea acestui proiect, considerăm că aducem un plus de valoare şi vizibilitate în conturarea calităţii de gazdă, activităţile propuse urmărind şi evidenţierea ospitalităţii moldoveneşti, elevii învăţând să-i primească aşa cum se cuvine pe toţi cei care doresc să le calce pragul. Ne propunem să valorizăm dorinţa de cunoaştere a elevilor, curiozitatea lor, determinându-i să participe activ la culegerea de informaţii, prelucrarea şi prezentarea lor într-un mod cât mai original”, ne-a spus prof. Eugenia Niculescu, unul dintre coordonatorii activităţii.

 

Premii pentru maeştrii artei culinare

Între obiectivele proiectului se numără: stimularea tinerilor pentru a manifesta interes şi curiozitate pentru cunoştinţele din domeniul turismului şi alimentaţiei; dezvoltarea şi perfecţionarea deprinderilor necesare unei gazde ideale, identificarea şi prezentarea obiectivelor turistice locale, precum şi conştientizarea valorii tradiţiilor locale culturale  şi promovarea lor.

Activităţile s-au centrat în jurul preparatelor culinare tradiţionale româneşti, elevii participând la un concurs de artă culinară, alături de coordonatorii lor. Totodată, activităţile au mai cuprins două secţiuni privind promovarea unei oferte turistice în limba engleză, precum şi promovarea obiectivelor turistice cultural istorice.

Concurenţii au lucrat în echipe, cei mai pricepuţi dintre aceştia fiind recomensaţi cu premii.

Juriul a fost alcătuit din  profesori de specialitate, reprezentanţi ai agenţilor economici şi un reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ.

Toţi participanţii şi profesorii îndrumători au primit diplome de participare, câştigătorii comeptiţiei primind diplome pentru locurile I, II, III şi menţiuni. De asemenea, au fost acordate şi premii speciale, de către reprezentanţii mediului de afaceri şi asociaţiile de profil.

Irina NASTASIU