Aproape 400 de elevi şi-au ratat viitorul

abandon scolar

 Absenteismul în şcoli atinge cote alarmante pe fondul exodului şi al lipsei unei perspective de angajare la terminarea studiilor. În primul semestru al acestui an au abandonat şcoala nu mai puţin de 369 de elevi din judeţ. Majoritatea a renunţat la studii după încheierea învăţământului gimnazial, fapt care ridică un mare semn de întrebare privitor la susţinerea în învăţământul liceal în special a adolescenţilor proveniţi din pătura socială săracă. Pentru că, aşa cum a precizat inspectorul şcolar Eugen Dinu Vasiliu, din cadrul Inspectoratului Şocolar Judeţean Neamţ, foarte mulţi dintre elevii care în clasa a VIII-a beneficiau de burse sociale nu se mai regăsesc pe listele de înscriere la licee. Pe lângă problemele legate de asigurarea rechizitelor şcolare şi a pachetului zilnic de mâncare, se adaugă costul deplasării din localitatea de domiciliu spre cea unde funcţionează un liceu ori colegiu. Din păcate, printre cei care au abandonat şcoala încă din primul semestru se numără şi copii din clasele primare, fapt din care reies două probleme grave care „cariază” societatea: sărăcia şi ignoranţa.

Mai există categoria elevilor exmatriculaţi. Aproape 100 de şcolari au fost daţi afară din şcoli, cauza principală a luării acestei măsui radicale fiind numărul mare de absenţe acumulate în primul semestru. Numai în luna ianuarie 2014 (ultima lună a primului semestru) elevii din Neamţ au acumulat 149.794 absenţe, un număr aproape dublu faţă de cel înregistrat în decembrie 2013. Din cele aproape 150.000 de absenţe, doar 71.190 au fost motivate.

Conducerea ISJ Neamţ susţine că în continuare sunt căutate soluţii pentru prevenirea abandonului, apelându-se inclusiv la asistenţa socială din primării pentru a lua măsuri de protecţie în cazul familiilor sărace, care trebuie ajutate material pentru a-şi ţine copiii în şcoală.

Geanina NICORESCU