Aproape 300 de copilaşi din Neamţ suferă de malnutriţie!

copii malnutritieMedicii de familie din judeţul Neamţ au alertat Direcţia de Sănătate Publică Neamţ cu privire la o situaţie extrem de gravă privind numărul foarte mare de copii care suferă de malnutriţie proteino-calorică. Doctorii au în evidenţe 289 de copii suferinzi cu vârste sub trei ani, cei mai mulţi dintre ei fiind sugari. Din totalul celor aflaţi acum în tratament, 171 reprezintă cazuri noi, depistate pe parcursul anului trecut.

Ponderea cea mai mare a cazurilor noi luate în evidenţă se înregistrează în mediul rural (198), fapt ce poate fi asociat cu un nivel de trai mai scăzut, cu o alimentaţie necorespunzătoare cantitativ şi calitativ.

Malnutriţia apare la copii de vârste mici din cauza alimentaţiei deficitare şi afectează toate organele, provocând oprirea creşterii şi dezvoltării copilului. Din păcate, statul nu reuşeşte să-şi aducă un aport constant la îmbunătăţirea  nici măcar programul naţional de acordare gratuită a laptelui praf pentru sugarii care nu pot beneficia de lapte matern. În ultimii ani DSP Neamţ a avut sincope în aprovizionarea cu lapte praf pentru sugarii cu nevoi speciale, din cauza lipsei de finanţare a acestui program. Pe de altă parte, şi criteriile drastice de acordare a acestui aliment vital pentru sugari s-au înăsprit şi medicii de familie cu greu îşi pun parafa pe astfel e prescripţii, de teama de a nu fi traşi apoi la răspundere pentru „cheltuială nejudicioasă a banului public”.

Laptele praf formulă pentru sugari se acordă gratuit, pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicul de familie, numai pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern şi care se încadrează în următoarele criterii: au mame care prezintă contraindicaţii ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroză în plăci, insuficienţă renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticonvulsivante, anticoagulante, radioizotopi, consum de droguri sau dependenţă de alcool, tutun care determină intoxicaţii ale copilului), sau sunt copii sănătoşi dar la care se constată o creştere nesatisfăcătoare (sub limita inferioară a normalului vârstei), datorită absenţei laptelui matern. Creşterea nesatisfăcătoare a copilului va fi consemnată în fişa de consultaţie medicală a acestuia, după evaluarea, de către medicul de familie/medicul specialist pediatru sau neonatolog, a tehnicii de alăptare şi a curbei ponderale. Decizia privind acordarea laptelui praf se ia numai dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiţii: copilul nu a recuperat greutatea de la naştere după două săptămâni de viaţă; copilul cu vârsta cuprinsă între 0 – 8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 500 g/lună; copilul cu vârsta mai mare de 8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 250 g/lună; copil adoptat sau aflat în familie de plasament sau cu mamă decedată.

Situaţia dramatică în care se află aceşti copii înfometaţi a culminat, anul trecut, cu decesul unui copil 2 ani.

Geanina NICORESCU