Aproape 11.000 de nemţeni primesc pensie de invaliditate

pensieUn număr de 10.715 pensionari nemţeni beneficiază de pensie de invaliditate, potrivit datelor oferite de Casa Judeţeană de Pensii Neamţ.

În cursul anului trecut, 18 beneficiari de pensie de invaliditate au fost depensionaţi, pentru că nu mai îndeplineau criteriile de încadrare în grad de invaliditate.

Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, a neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA, precum şi a bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.

Persoanele care  şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obişnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate dacă au realizat stagiul de cotizare, în condiţiile legii. Indiferent de stagiul de cotizare realizat, beneficiază de pensie de invaliditate şi elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, în urma accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale.

“Toate aceste persoane pot beneficia de pensie de invaliditate, dacă sunt încadrate de către medicul expert al asigurărilor sociale în grad de invaliditate. Potrivit art. 71 din Legea 263/2010, evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de către medicul specializat în expertiza medicală a capacităţii de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii. Pentru evaluarea capacităţii de muncă, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii competente, în funcţie de domiciliul solicitantului”, a spus Oana Fodor, purtator de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Neamţ.

Cererea pentru expertiza medicală a capacităţii de muncă se depune cu cel puţin 45 de zile înaintea expirării duratelor maxime de concediu medical prevăzute de lege. Medicul curant acordă concediul medical necesar în vederea finalizării procedurii de expertizare a capacităţii de muncă, în condiţiile legii.

Irina NASTASIU