Apariţie editorială: Schiarhimandritul Ioachim Parr, „Convorbiri pe pământ rusesc”

aparitie editorialaSemnalăm apariţia, la Editura Egumeniţa, a cărţii „Convorbiri pe pământ rusesc”, care poartă semnătura Schiarhimandritului Ioachim Parr. Acesta s-a născut în SUA, în anul 1936, într-o familie catolică provenită din Marea Britanie. La optsprezece ani, a fost tuns călugăr în Ordinul Benedictinilor. În anii ’50 s-a ocupat cu slujirea misionară în rândul populației sărace din Calcuta. Mai târziu a predat în școlile teologice catolice din Brazilia și SUA.

În anul 1970, părintele Ioachim s-a convertit la Ortodoxie. Opt ani el e trăit în Muntele Athos, la schitul Sfântul Ilie. Cu binecuvântare arhierească, s-a întors la New York, unde s-a ocupat de o organizație de ajutorare a celor săraci. Aici, la New York, a pus temelia mănăstirii Sfintei Maria Egipteanca, unde, în prezent, se nevoiesc doisprezece călugări. La începutul anilor 2000, egumenul Ioachim era responsabilul relațiilor externe ale Bisericii Ortodoxe Ruse în străinătate. El a pledat activ pentru refacerea unității canonice în interiorul Bisericii locale. În anul 2001, egumenul Ioachim, împreună cu frații mănăstirii, a fost primit în rândul parohiilor Patriarhale din SUA (Patriarhatul Moscovei). În present, pe lângă Casa Filantropică din New York, unde o lungă perioadă de timp a existat o comunitate, mănăstirea dispune de o suprafață extinsă de teren în nordul statului New York (Treadwell). Aici, din anul 2008, frații – sub conducerea starețului lor – construiesc un schit cu hramul Chipul Nefăcut de mână omenească al Mântuitorului . Deja s-a construit biserica, corpurile de chilii și cele pentru pelerini.

Schiarhimandritul Ioachim Parr, egumenul Mânăstirii Cuvioasei Maria Egipteanca din New York, se ocupă de mulţi ani cu activitatea misionară şi îi ajută pe cei fără adăpost.

Părintele Ioachim a vizitat câteva mânăstiri din Rusia, a discutat atât cu monahi, cât şi cu mireni, şi fiecare discuţie purtată cu aceştia reprezintă o lecţie de dragoste pe care autorul o împărtăşeşte cu cititorii, prin intermediul acestei cărţi.

Irina NASTASIU