Anul acesta, 4387 de nemţeni au devenit şoferi

soferi noi

* „ La categoria B, pregătirea elevilor ar trebui să dureze minim două luni, iar la profesionişti, cel puţin jumătate de an”, crede şeful de la permise

Într-un judeţ cu 111.646 de vehicule, traficul sufocant pune la grea încercare măiestria şi răbdarea conducătorilor auto, chiar şi în cazul celor experimentaţi. Poate că şi din acest motiv, „bobocii” care se iniţiază în tainele şofatului ar avea nevoie de mai multe ore de practică şi teorie, pentru a fi bine pregătiţi în faţa unor provocări şi situaţii neprevăzute apărute în trafic, din cauza unor „zmei” cu maşini puternice, care se consideră stăpânii şoselelor.

Legat de pregătirea şoferilor începători, comisarul şef Ioan Simionel, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Neamţ, a făcut următoarele precizări: ”În doar 30 de zile de şcolarizare, nu se pot obţine aptitudinile şi îndemânarea unui bun şofer. De exemplu, la categoria B, pregătirea elevilor ar trebui să dureze minim două luni, iar la profesionişti, cel puţin jumătate de an. Poate că în acest fel, multe din accidente n-ar mai avea loc, iar siguranţa în trafic ar fi alta. Din statisticile întocmite în acest an, în cele 9 luni de activitate, se constată o scădere a procentului de promovabiliate pentru obţinerea permisului de conducere cu 2,71%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”.

Chiar dacă în 2013, în perioada analizată, au fost mai multe persoane care s-au înscris la examinarea auto, asta nu înseamnă că şi pregătirea candidaţilor a fost mai bună. Ba, dimpotrivă! Dacă vom analiza cu atenţie datele furnizate de instituţia sus-amintită, se vede clar că se pică „pe capete” la cele două probe eliminatorii. De exemplu, anul trecut au fost 5.136 de persoane care au reuşit să obţină permisul de conducere, iar în acest an, doar 4.387. În schimb, pe parcursul celor 9 luni din 2013, a crescut interesul nemţenilor pentru obţinerea documentului de şoferie.

V. ANDRIEŞ