Animale, grajduri și o fânărie incendiate voit

incendiu pipirig Un vecin care-și vedea casa amenințată de incendiul din curtea alăturată a sunat, duminică seara, și a chemat pompierii în ajutor. Proprietarul era deja într-unul din cele două grajduri și se chinuia să scoată cele două vaci și un porc, rămase între flăcări. A sărit și vecinul să-l ajute, dar focul era prea puternic și au renunțat.

În scurt timp, la gospodăria din Ruginoasa au ajuns șapte subofițeri de la Detașamentului de Pompieri Roman cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, plus 6 membri ai SVSU Ruginoasa. ,,Incendiul cuprinsese două grajduri construite din lemn și o fânărie, iar flăcările mari amenințau două case vecine“, a declarat locotenentul Andrei Grancea, ofițerul de presă al ISU Neamț.

Pompierii s-au luptat mai bine de două ore cu flăcările, reușind să limiteze extinderea focului la gospodăriile învecinate. Proprietarul, în vârstă de 34 de ani, nu putea decât să stea și să se uite cum totul se face scrum. El a suferit arsuri de gradul II la mâna stângă și la față, în încercarea de a salva animalele, dar a refuzat să fie transportat la spital, așa că medicii de pe ambulanță i-au acordat îngrijiri acolo, pe loc.

Pagubele sunt însemnate: două grajduri în suprafață de 70 mp și 60 mp, fânăria de 50 mp, circa 5 tone de fân și paie, două vite și un porc. Pompierii au mai stabilit că probabil incendiul a fost pus intenționat, astfel că poliția a deschis o anchetă pentru a identifica autorii și pentru a-i trage la răspundere.

*Apă cărată cu TAF-ul la stingerea incendiului de la Pipirig

Un incendiu izbucnit sâmbătă dimineață pe islazul comunei Pipirig nu părea a le da de furcă pompierilor voluntari și localnicilor care au sărit să-l stingă. Ardea vegetația uscată și niște lăstăriș, dar vântul a dus flăcările tot mai departe și situația era depășită, astfel că șeful SVSU Pipirig a decis să cheme pompierii militari în ajutor, la 14,23. „La locul indicat s-au deplasat un ofițer și 11 subofițeri din cadrul Detașamentului de Pompieri Târgu Neamț cu o autospecială de stins incendii și un autoturism și un ofițer din comandamentul unității“, a declarat locotenentul Andrei Grancea.

Misiunea a fost una dificilă, întrucât incendiul era pe un tăpșan după o pantă abruptă și îngustă pe care autospecialele de intervenție nu au putut urca, fiind lăsate la mai bine de un kilometru. „S-au folosit materiale de primă-intervenție, drujbe, lopeți și bătătoare, iar apa a fost adusă în butoaie de un TAF al Ocolului Silvic Pipirig“, a precizat ofițerul de presă al ISU.

Lupta cu flăcările s-a întins până la ora 19, fiind făcute scrum 3 hectare de vegetație uscată și lăstăriș, cel mai probabil de la fumatul în locuri nepermise, o țigară aprinsă aruncată aiurea putând face prăpăd pe caniculă și secetă.

Cristina Iordache