Amenzi de peste 20.000 de lei pentru vânzarea de carne de porc neverificată trichineloscopic

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi, în vederea depistării trichinelozei, este obligatorie, au transmis inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ. Potrivit acestora, comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.
“În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav de trichineloză, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat. Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi”, a transmis DSVSA Neamţ.
De asemenea, comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare. Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar.

Vânzătorul şi cumpărătorul porcilor nu pot prezenta documentele care atestă examinarea animalelor de către medic, ambii primesc amendă, iar porcul se confiscă!

Târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar veterinar şi supravegheat de un medic veterinar, accentuează cnducerea DSVSA Neamţ. Instituţia a transmis unele precizări privind modalitatea legală de comercializare a suinelor: la intrarea în târg, solicitaţi medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor pe care doriţi să le vindeţi şi a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre târg. Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri.
Pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, consumatorii au la dispoziţie numărul de telefon al „Call Center” A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 care poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie.
Geanina NICORESCU