Alertă în codrii Neamţului

gandacul-de-scoarta

* Mii de copaci se usucă din picioare * Vinovat este gândacul de scoarţă care s-a înmulţit pe fondul secetei din ultimii ani * Singura soluţie sunt tăierile masive, decojirea şi arderea scoarţei * Din fiecare ocol silvic vor fi extrase cantităţi între 5.000 şi 10.000 mc

 

Imagini de coşmar prin pădurile nemţene. Sute de hectare de brazi şi molizi se usucă din picioare. Silvicultorii spun că prima vinovată este seceta din ultimii 3-4 ani, pe fondul căreia s-au dezvoltat tot felul de ciuperci, iar gândacul de scoarţă s-a înmulţit într-un ritm infernal. Insecta atacă „mişeleşte” scoarţa copacilor, iar larvele obturează canalele prin care circulă seva dătătoare de viaţă. După invazie, brazi înalţi de zeci de metri se usucă din „picioare” în câteva zile, iar „molima” atacă în continuare, împrăştiind moartea prin codrii Neamţului.

„Probleme au apărut în toată ţara, pe fondul secetei din ultimii 3-4 ani”, ne-a declarat Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Neamţ. „La Suceava situaţia este gravă încă de anul trecut, iar la noi în judeţ cele mai mai multe uscări sunt în zona Târgu Neamţ, unde am primit aprobare de la minister şi deja am trecut la tăieri. După suprafaţa afectată s-a depăşit deja cota de igienizare permisă şi tocmai de aceea am avut nevoie de aprobări de la Bucureşti. Copaci afectaţi sunt, însă, în toate ocoalele din judeţ, catităţile prognozate a fi tăiate fiind între 5.000 şi 10.000 de metri cubi. Din toate soluţiile încercate de-a lungul vremurilor, două au eficienţă. Una este tratarea chimică, dar este extrem de toxică şi afectează totul în jur, şi cealaltă este crearea unei benzi de protecţie prin tăieri de siguranţă, pentru a împiedica răspândirea gândacului”.

Nu doar în pădurile din Târgu Neamţ se usucă mulţi copaci, ci şi în Gârcina, Văratec, Pipirig, Vaduri şi Roznov se văd deja porţiuni mari de pădure atacate. Problema este dificultatea inventarierii acestor zone înainte de a se produce uscarea, pentru că larvele acţionează fosrte rapid. Un copac aparent sănătos şi verde moare în nici o săptămână dacă este atacat de miliardele de gândaci care au luat în stăpânire pădurea.

Peste toate, intervine birocraţia, pentru că o aprobare de tăiere peste cota admisă, dată de minister, durează uneori câteva luni de zile, timp în care insectele fac ravagii. Pe de altă parte, este foarte adevărat că dacă iubitorii autentici de pădure se agită şi încearcă să salveze ce se mai poate, există şi destui indivizi care văd în gândacul de scoarţă exact mijlocul prin care îşi pot umple buzunarele. Că dacă tot se taie, ce dacă banda de protecţie e un pic mai lată? Mai ales că doar coaja se arde, iar lemnul e bun.

C.M.; V.A.