Alertă de boală fatală la porci! Direcţia Veterinară din Neamţ, în alertă după depistarea unui focar de pestă porcină în Nord-Vestul ţării

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Neamţ a fost notificată, la sfârşitul săptămânii trecute, cu privire la identificarea unui focar de pestă porcină africană dintr-o gospodărie din județul Satu- Mare. Drept urmare, medicii veterinari de circumscripţie din judeţul Neamţ şi din întreaga ţară au au primit instrucţiuni pentru monitorizarea permanentă situația epidemiologice din zona de supraveghere a fiecăruia, în contextul pestei porcine africane, pentru limitarea extinderii și  pentru eradicarea bolii. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va actualiza informațiile despre focarul de pestă porcină africană, în funcție de evoluția bolii. Alerta este maximă la nivel naţional, întrucât rata de mortalitate a bolii este de 100% în cazul porcinelor domestice. În momentul de faţă nu există nici vaccin, nici tratament pentru infecţiile cu pestă porcină africană. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi controlul potrivit a posibilelor focare de infecţie – raportare, carantină strictă, eradicarea animalelor susceptibile.
Focarul de pestă porcină africană, izbucnit la porcii domestici dintr-o gopodărie din comuna Micula, județul Satu-Mare, a fost confirmat de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) în data de 11 ianuarie. Imediat ce DSVSA Satu – Mare a fost notificată despre apariția de cazuri de îmbolnăvire, au fost impuse restricții de miscare a animalelor și au fost prelevate probe pentru analize.
“Conform procedurilor, Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu – Mare împreună cu DSVSA Satu – Mare au intervenit prompt și au întreprins acțiunile prevăzute de legislație pentru această situație: au fost recoltate probe pentru examene de laborator; au fost impuse restricții de mișcare pentru exploatația infectată; au fost ucise cele 13 animalele existente în respectiva exploatație și cadavrele au fost distruse prin incinerare; s-a efectuat dezinfecţia gospodăriei, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate; a fost efectuat recensământul exploataţiilor cu suine din proximitatea gospodăriei afectate; au fost stabilite zona de protecție și de supraveghere în jurul focarului, precum și planul de acțiune pentru instituirea măsurilor specifice de control a bolii. Consecutiv primirii buletinului de confirmare din partea Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a notificat structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europeane, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pestă porcină africană pe teritoriul României”, a transmis autoritatea sanitară veterinară, printr-un comunicat.
Virusul supravieţuieşte până la 6 luni în produsele netratate termic şi mai mulţi ani în carnea congelată
Ieri, 14 ianuarie, președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, a avut programată o deplasare la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentanții Comisiei Europene termenii în care se va adopta decizia privind zona aflată sub restricții, măsurile care trebuie respectate de România și perioada pentru care acestea vor fi aplicate. Reamintim că, în această zonă va fi interzisă mișcarea suinelor domestice, a produselor și a subproduselor, a materialului seminal, ovulelor și embrionilor provenite de la acestea.
Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale, sau indirect, prin hrănirea animalelor cu lături care conţin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, căpuse (Ornithodoros) care s-au hrănit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate. Virusul PPA supravieţuieşte timp de 6-10 zile în materialele fecale a animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic şi mai mulţi ani în carnea de porc congelată!
Geanina NICORESCU