Alarmant: Peste 19 mii de nemțeni suferă de handicap

 

*În primele trei luni ale anului, DGASPC a făcut plăți în valoare de peste 4 milioane de euro, pentru achitarea drepturilor acestor persoane * În aceeași perioadă a anului trecut, numărul persoanelor cu handicap era 18.259

Numărul nemțenilor care suferă de handicap crește, de la o zi la alta. Astfel, la sfârșitul lunii martie, în evidențele DGASPC Neamț figurau 19.382 de persoane cu handicap, dintre care 1.082 erau instituționalizate, în timp ce, în aceeași perioadă a anului trecut, numărul persoanelor cu handicap se ridica la 18.259.

În primele trei luni ale acestui an au fost depuse la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț 1.866 de dosare de încadrare în grad de handicap, fiind evaluate 1659 de persoane, dintre care 302 la domiciliu. Ca urmare, au fost predate Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap 1.661 de dosare (diferența provenind din lunile anterioare), 32 dintre acestea fiind clasate, fie pentru că beneficiarii au decedat, fie pentru că nu se mai încadrau în criteriile de emitere a unui certificat de handicap. În total, în primul trimestru din 2016 au fost emise 1560 de certificate de încadrare în grad de handicap, dintre care 631 au fost cazuri noi, iar 929 au fost certificate revizuibile.

Pentru acordarea tuturor drepturilor financiare cuvenite acestor persoane, în perioada ianuarie-martie DGASPC Neamț a făcut plăți în sumă de 18 milioane de lei, adică peste 4 milioane de euro. Aceste sume reprezintă plata indemnizațiilor lunare, a bugetului complementar și a indemnizației de însoțitor pentru nevăzători.

Cauze ale creșterii numărului de persoane cu dizabilități

„Îmbătrânirea populației, apariția unor boli grave tot mai des sau la vârste mai tinere, unele modificări legislative precum și accesul mai facil la servicii medicale sunt cauzele principale ale creșterii numărului de persoane cu dizabilități. Este evident că de la o lună la alta numărul persoanelor cu handicap crește și de aceea este foarte important ca și serviciile acordate acestora să fie adaptate cât mai repede. În ciuda progreselor înregistrate în domeniu, mai sunt multe de făcut pentru ameliorarea vieții persoanelor cu dizabilități. Avem nevoie ca școlile și piața muncii să devină accesibile lor, dar este mai ales nevoie de o schimbare a mentalității, astfel încât aceste persoane să nu mai fie discriminate“, a declarat Cristina Păvăluță, directorul DGASPC Neamț.

Potrivit legii, persoanele cu dizabilități au dreptul la o indemnizație lunară, indiferent de venituri, în valoare de 234 lei – pentru adultul cu handicap grav și 193 lei – pentru adultul cu handicap accentuat, de un buget complementar lunar, indiferent de venituri, în valoare de 106 lei – pentru adultul cu handicap grav, 79 lei – pentru adultul cu handicap accentuat și 39 lei – pentru adultul cu handicap mediu, precum și de o indemnizație de însoțitor pentru persoanele cu handicap vizual, în valoare de 969 lei.

Irina NASTASIU