Agricultura ecologică bate pasul pe loc!

niculina sorlescu2

*În Neamţ, peste 2130 ha cultivate în acest sistem

*Noi cereri se primesc până pe 31 august

 

* Anual, 40-45 de operatori nemţeni în agricultură ecologică

Din 2005, agricultura ecologică a început să prindă rădăcini şi în judeţul nostru, este anul când s-au înregistrat primii doi operatori în acest domeniu. Acum, numărul  lor oscilează între 40 şi 45 pe an. Renunţă unii, intră alţii în acest sistem de a face agricultură. Pentru că ei rebuie să se înregistreze anual ca operatori în agricultură ecologică. Bunăoară, anul trecut erau 43 operaori în agricultură ecologică, iar în momentul de faţă sunt 37. Dar numărul lor mai poate creşte, întrucât cereri se primesc până în datat de 31 august. O imagine mai asupra agriculturii ecologice nemţene ne-am făcut după ce am purtat o discuţie mai amplă cu Niculina Sorlescu, inginerul care se ocupă de acest domniu de activitate în cadrul Direcţiei pentru Agricultură Neamţ.

Marea majoritate a celor care au trecut la „ecologişti” sunt producători agricoli. Anul trecut erau 35 din totalul de 43. În rest sunt producători şi, în acelaşi timp, şi procesatorii propriilor produse agricole, ori numai procesatori. În momentul de faţă, la nivelul judeţului, 2130 hectare sunt destinate agriculturii ecologice, aflată în anii I şi II de conversie de la agricultura tradiţională la cea ecologică. Este vorba de 1850 ha teren arabil şi 280 ha păşuni şi fâneţe. Culturile agricole ecologice sunt şi ele din cele mai diverse, începând cu grâu, porumb, soia, orz, orzoaică, rapiţă, floarea soarelui, cartofi, pomi fructiferi, plante medicinale, flora spontană. Mai aparte pare a fi profilul SC „Cătinofort” Dobreni, care are o fermă pentru cătină ecologică, afaltă în anul III de conversie. Şi nu-i sigura firmă cu acest profil, ferme de acest gem mai sunt încă două, la Girov şi  la Topoliţa-Grumăzeşti.

Agricultură ecologică se face şi în sectorul zootehnic, aici fiind vorba atât de fermele de animale, cât şi de suprafeţele  ocupate cu plante de nutreţ, cultivate şi ele tot în acest sistem. Ca produsul animalier să fie ecologic, musai şi hrana animalului trebuie să intre tot în această categorie. În judeţul Neamţ sunt şi peste 1350 familii de albine menţinte în „dieta” ecologică.

 

Produsele ecologice: mai scumpe, dar mai sănătoase

 

Prin agricultura ecologică se obţin  produse agricole şi alimentare proaspete, autentice. Este un sistem de a lucra pământul mai pretenţios, mai costisitor şi care, în final, vine şi cu produse mai scumpe. Dar mai sănătoase! Asta pentru că agricultorului i se impun mai multe condiţii, trebuie să respecte anumite norme Iată câteva:  În poducţie se interzice utilizarea organismelor modificate genetic, a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor. La procesarea alimentelor ecologice se restricţionează folosirea aditivilor, a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice de sinteză.

Pentru obţinerea şi comercializarea produselor ecologice care poartă etichetele şi siglele specifice, producătorii trebuie să parcurgă un „itenerar” de catre nu au voie să se abată. Astfel, înainte de a obţine produse agricole ce pot fi comercializate cu menţiunea ,,produs ecologic”, exploataţia trebuie să parcurgă o perioadă de conversie, de minimum doi ani la culturi agricole şi de 3 ani la vii, livezi şi arbuşti fructiferi. Pe durata întregului lanţ de obţinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie să respecte permanent regulile stabilite în legislaţia comunitară şi naţională. Ei trebuie să-şi supună activitatea unor vizite de inspecţie, realizate de organisme de inspecţie şi certificare, în scopul controlului conformităţii cu prevederile legislaţiei în vigoare privind producţia ecologică.

Sigla naţională ,,ae”, specifică produselor ecologice,  este folosită pentru a completa etichetarea, în scopul identificării de către consumatori a produselor ecologice. Sigla ,,ae” garantează ca produsul provine din agricultura ecologică şi este certificat de un organism de inspecţie şi certificare aprobat. Dreptul de utilizare a siglei ,,ae” pe produsele, etichetele şi ambalajele produselor ecologice îl au doar producătorii, procesatorii şi importatorii înregistraţi la Ministerul Agriculturii.

 

Tina CONDREA