Agricultura “curată” e mai scumpă decât cea chimică

agricultura-ecologica

* În Neamţ, 42 operatori au vrut să treacă în sistemul ecologic în acest an

Până la finele lunii trecute, la Direcția pentru Agricultură Neamț, s-au primit cerereri de la fermierii care vor să treacă de la agricultura tradițională la cea ecologică. Detalii ne-a oferit Niculina Sorlescu, inginerul care se ocupă cu agricultura ecologică din județul nostru: ”Au fost depuse 42 de cereri pentru trecerea la agricultura ecologică. Anul trecut au fost 43 de operatori. S-au retras 11 operatori și au venit alți 11 operatori noi. Marea majoritate sunt producători agricoli, cu ferme vegetale și zootehnice, dar și cu ferme mixte, apicultori şi 4 procesatori. Este vorba de procesarea fructelor de pădure și a cerealelor. Avem și o livadă în sistem ecologic, la Pâncești. Acum terenul este în perioada de conversie. Sunt operatorii care au depus proiecte pentru accesarea de fonduri europene pe Măsura 112 –instalarea tinerilor fermeri.”

 

* Cheltuieli mai mari în agricultura ecologică

Agricultura ecologică a început să prindă rădăcini şi în judeţul nostru din 2005, anul când s-au înregistrat primii doi operatori în acest domeniu. Anual, numărul  lor oscilează între 40 şi 45. Renunţă unii, intră alţii în acest sistem de a face agricultură. Pentru că ei trebuie să se înregistreze anual ca operatori în agricultură ecologică. De ce nu trecem de acest prag, de ce ne învârtim în jurul cifrei de operatori? Niculina Sorlescu spune că banii sunt de vină. ”Toți cei care se retrag, spun că subvențiile nu acoperă cheltuielile din agricultura ecologică. Chestiune discutată de altfel și la nivelul Ministerului Agriculturii. Au fost și cheltuieli în plus, cu organismele de certificare. Agricultorii ecologiști nu au voie să folosească nici un fel de substanțe chimice pentru pământ, iar dacă le utilizează trebuie să fie produse autorizate, care sunt și mai scumpe. Nici valorificarea nu se face la prețuri avantajoase pentru agricultorul ecologist. Vă dau un exemplu: mierea certificată ”Bio” se vinde aproape la același preț cu mierea convențională, deși cheltuielile sunt mai mari la mierea ecologică. Prețurile de vânzare ar trebui să fie cu cel puțin 20 % mai mari. Neapărat trebuie să crească subvențiile din sistemul agriculturii ecologice. Se pare că, până la urmă, se vor aloca sume mai mari.”

Agricultură ecologică se face şi în sectorul zootehnic, aici fiind vorba atât de fermele de animale, cât şi de suprafeţele ocupate cu plante de nutreţ, cultivate tot în acest sistem. Ca produsul animalier să fie ecologic, musai şi hrana animalului trebuie să intre tot în această categorie. În judeţul Neamţ sunt şi peste 1350 familii de albine menţinute în „dieta” ecologică.

 

Produsele ecologice: mai scumpe, dar mai sănătoase

 

Produse agricole şi alimentare obținute prin sistemul agriculturii ecologice sunt mai scumpe, dar și mai bune, autentice.  Asta pentru că modul de a lucra pământul mai pretenţios, mai costisitor şi care, în final, vine şi cu produse la prețuri mai ridicate. Dar mai sănătoase! Agricultorului ecologist i se impun mai multe condiţii, pe care trebuie să le respecte cu strictețe. Iată câteva: în producţie se interzice utilizarea organismelor modificate genetic, a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, a hormonilor şi a antibioticelor. La procesarea alimentelor ecologice se restricţionează folosirea aditivilor, a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice de sinteză.

În obţinerea şi comercializarea produselor ecologice care poartă etichetele şi siglele specifice, producătorii trebuie să parcurgă un „itenerar” de la care nu au voie să se abată. Astfel, exploataţia trebuie să parcurgă o perioadă de conversie, de minimum doi ani la culturi agricole şi de 3 ani la vii, livezi şi arbuşti fructiferi. Pe durata întregului lanţ de obţinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie să respecte permanent regulile stabilite în legislaţia comunitară şi naţională. Ei trebuie să-şi supună activitatea unor vizite de inspecţie, realizate de organisme de inspecţie şi certificare, în scopul controlului conformităţii cu prevederile legislaţiei în vigoare privind producţia ecologică.

Sigla naţională ,,ae”, specifică produselor ecologice,  este folosită pentru a completa etichetarea, în scopul identificării de către consumatori a produselor ecologice. Sigla ,,ae” garantează că produsul provine din agricultura ecologică şi este certificat de un organism de inspecţie şi certificare aprobat. Dreptul de utilizare a siglei ,,ae” pe produsele, etichetele şi ambalajele produselor ecologice îl au doar producătorii, procesatorii şi importatorii înregistraţi la Ministerul Agriculturii.

 

Tina CONDREA