Agoniseală de un sfert de milion lei făcută scrum

k4 isu 2- fotoJumătate din incendiile produse în ultimele trei luni de zile au fost provocate de neglijenţă. Instalaţii electrice defecte, coşuri necurăţate de funingine şi sobe nesupravegheate sunt primele trei cauze care au dus la izbucnirea a 56 dintre dezastrele înregistrate în Neamţ în perioada menţionată din totalul de 111 la care au fost chemaţi pompierii să intervină.

Incendiile produse în Neamţ au fost mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, însă o persoană a murit şi două au fost rănite. ,,În aceeaşi perioadă a anului trecut, 9 persoane au fost rănite. Pagubele rezultate în urma incendiilor au fost estimate la circa 250.000 lei, iar intervenţia serviciilor profesioniste şi voluntare a condus la limitarea pagubelor, fiind salvate bunuri în valoare estimată de aproximativ 981.000 lei”, a declarat locotenentul Andrei Grancea, ofiţerul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. Cele mai multe incendii au fost provocate de instalaţii electrice defecte (31, faţă de 16 anul trecut), de coşul de fum sau burlanul necurăţate (15 incendii) şi de mijloace de încălzire nesupravegheate (10 situaţii). Din cele 113 incendii înregistrate, 111 s-au produs în Neamţ şi două în zona din judeţul Iaşi unde pompierii nemţeni intervin conform planului comun de intervenţie. S-au mai înregistrat 39 incendii de vegetaţie în Neamţ, în ultimele trei luni, spre deosebire de anul anterior când au fost înregistrate 68 astfel de situaţii.

*29 de apeluri false la 112

Numărul solicitărilor pentru acordarea primului ajutor calificat, a asistenţei medicale de urgenţă sau pentru descarcerare a scăzut îna ceastă perioadă, când au fost executate 1.681 de misiuni (faţă de 1.917 anul trecut). Militarii de descarcerare, prim ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă din cadrul SMURD Neamţ au executat 1.657 de misiuni pentru acordarea primului ajutor calificat şi a asistenţei medicale de urgenţă, 11 misiuni de descarcerare la accidente rutiere, 5 misiuni pentru
asistenţa persoanelor blocate în apartamente, 4 misiuni pentru asistenţa persoanelor căzute în locuri publice şi 4 misiuni în sprijinul ambulanţelor SAJ pentru transportul persoanelor. ,,În total, în trimestrul al doilea al acestui an, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ s-au produs 2.554 de evenimente care au necesitat intervenţia serviciilor profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, adică o medie de 28,07 evenimente pe zi. Numărul evenimentelor la care s-a intervenit cu forţe specializate a crescut cu 9,57% faţă de perioada similară din anul anterior, când s-au produs 2.331 de evenimente”, a mai spus ofiţerul de presă.
Pompierii au mai fost solicitaţi în 95 de situaţii la care însă nu s-a mai intervenit. În 24 de cazuri, echipajele au fost întoarse din drum întrucât nu mai era necesară deplasarea acestora la locul evenimentului, în 42 de cazuri echipajele au ajuns la locul evenimentului, însă nu au acţionat, întrucât 12 incendii au fost stinse de pompierii voluntari, localnici sau salariaţi iar în restul de 30 de evenimente persoanele au refuzat să fie evaluate de cadrele medicale. În alte 29 de situaţii este vorba de alarme false, întrucât echipajele au ajuns la adresa indicată, dar au constatat că evenimentul nu s-a produs sau pacientul nu exista (13 alarme false de incendiu şi 16 alarme false pentru SMURD).
În vederea reducerii timpului de răspuns la intervenţii, în scopul limitării pagubelor, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă au acţionat singure sau în sprijinul forţelor profesioniste la stingerea a 69 de incendii şi 21 incendii de vegetaţie, la o misiune pentru protecţia mediului, în 10 misiuni pentru salvări de animale, la 66 de misiuni de înlăturare a efectelor inundaţiilor şi de asanare), în 4 misiuni pentru asistenţa persoanelor şi 4 pentru alte intervenţii, la 14 misiuni de supraveghere zonă, la 7 exerciţii cu forţe şi mijloace în teren şi în 65 de recunoaşteri în teren. ,,Numărul intervenţiilor la care au participat serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din judeţul Neamţ a crescut cu 70,59%, de la 153 în 2015, la 261 în 2016″, a precizat lt. Andrei Grancea.
Echipa pirotehnică a executat 28 de misiuni, din care 26 misiuni de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul celui de-al doilea război mondial şi două misiuni de distrugere a muniţiei asanate, spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului anterior când au fost executate 20 misiuni pirotehnice.

Cristina IORDACHE