Afacere cu cântec și dedicație la Primăria Dochia

deszapezire

Prefectul de Neamț mințit prin adresă oficială de către un primar
*Pe 30 septembrie, primarul Iulian Ciubotaru comunica Prefecturii că ”Primăria Dochia a încheiat un contrac de prestări servicii pentru deszăpezire”
*Pe 3 octombrie (!!!) cerea contabilei șefe să facă notificarea către Consiliul Local pentru rectificare bugetară prin care să fie allocate fonduri pentru procedura de stabilire a firmei care să facă deszăpezirea
*Surprize la ofertele depuse: pe 3 octombrie a depus o ofertă PFA-ul celui care, cu o zi în urmă, își dăduse demisia din funcția de consilier local
*Vasile Leonte fusese exclus din partid de PSD (partid care cerea și ”exmatricularea” din Consiliul Local) pentru că votase demiterea viceprimarului social-democrat

Nici nu au căzut primii fulgi de zăpadă din această iarnă și Operațiunea (sau Afacerea) Deszăpezirea din comuna Dochia se lasă cu vânt și furtună. Astăzi, la Primăria care în ultimul timp a ieșit în evidență prin modul nelegal în care primarul vroia să scape de unii funcționari ar trebui să fie (dacă sunt reale informațiile) un corp de inspecție de la Prefectura Neamț care să verifice o afacere care a devenit scandal înainte de a se semna contractul.
Culmea e că – cică! – inspecția Prefecturii ar fi fost cerută chiar de primar. Rămâne de văzut dacă ce vor constata inspectorii Prefecturii îi va fi pe plac sau va avea motive să blesteme momentul în care a făcut solicitarea.

Fals în documente oficiale

În urmă cu câteva săptămâni, vigilent, prefectul George Lazăr le-a cerut primarilor să se pregătească din timp pentru venirea iernii, inclusiv cu contracte de servicii de deszăpezire. Reprezentantul Guvernului în teritoriu avea mare dreptate să le ceară așa ceva, după ce în ultimii ani unii, unii primari constatau, cu maximă mirare, precum patrupedul la poartă nouă, că ”iarna nu-i ca vara”. Asta ca să nu mai punem la socoteală legendele cu comunele care stăteau câte două luni sub nămeți („nu sunt bani”, ”nu avem motorină”, ”nu avem contract și firmele sunt ocupate”) iar legendele contemporane vorbesc despre contracte de sute de milioane de lei vechi decontate la mica înțelegere și împărțeală între unii prestatori și unii primari.
Ei, și dacă tot a cerut Prefectura ca primăriile să se pregătească, primarul Iulian Ciubotaru de la Dochia remite pe 30.09 a.c. Cancelariei Prefectului de Neamț o adresă pe care o semnează cu mânuța lui și în care scrie: „Având în vedere adresa dvs, vă informăm că pe raza administrative teritorială a comunei Dochia avem 30 km de drum comunal sau local în administrare. Totodată primăria Dochia (sic!) a încheiat un contract de prestări servici (iarăși, sic!) pentru deszăpezire”.
Cum nu există un asemenea contract pentru iarna 2013/2014, sunt doar două variante: ori primarul semnează ca bobocul hârtii fără să le priceapă (asta nu e scuză ci dovadă de incompetență), ori, deliberat și premeditat s-a gândit să intre în istorie mințind în față un prefect. Numai că minciuna e pe un document oficial, cu ștampilă și semnătură și i-ar putea explica George Lazăr (care până să fie prefect a profesat și ca avocat) cât de bine sau nu se încadrează la comiterea infracțiunii de fals în acte publice.

*La Prefectură – raportat contract încheiat, în Primărie – lipsă disponibil pe cod CPV

Cert e că, cu câteva zile înainte de minciuna servită de primar Prefecturii, Șeful pentru Situații de Urgență din Primăria Dochia întocmise nu unul ci două referate de necesitate pentru achiziționarea respectivelor servicii. Primarul le-a și aprobat dar ar fi trebuit să știe când semna adresa către Prefectură că nu s-a încheiat niciun contract (contract care ar fi trebuit semnat de el, nu?).
Și cum să se încheie contract până pe data de 30 septembrie când, printr-un referat data 3 octombrie o altă funcționară îl ”lumina” pe edilul din Dochia că ”Referitor la încheierea contractului de deszăpezire pentru anii 2013/2014, vă informez că la data de 03.10.2013 (la momentul depunerii ofertelor pentru atribuirea contractului), nu sunt alocate fonduri bugetare în bugetul comunei Dochia, privind codul CPV 90620000-9. În consecință, dispuneți”.
În traducere liberă, chiar dacă sunt bani în contul unei primării, dacă nu sunt prevăzuți pentru o anume destinație nu pot fi cheltuiți decât după o rectificare de buget (în care sunt mutați de pe un capitol pe altul), altminteri e vorba de deturnare de fonduri.
Pe aceeași hârtie, primarul scrie cu mânuța lui: „De făcut notificare și de prevăzut sumele ptr. 2013” (probabil pentru o ședință extraordinară – înțelegem că a și avut loc – care să rezolve legalitatea alocării de fonduri).
Sintetic: același primar care scrie pe un document redactat pe 3 octombrie că treaba trebuie rezolvată, semna cu patru zile înainte către prefectură că deja contractual e încheiat.

*Azi îmi dau demisia, mâine depun ofertă

Data de 3 octombrie e oricum foarte interesantă. Parcă nu întîmplător e ziua în care se observă zelul primarului de a rezolva problema. Printre alte oferte de preț (cu cost / oră plus caracteristicile utilajului) venite de la diverși prestatori interesați să câștige o pâine cinsitită de la Primăria Dochia este și una cu ștampila unui PFA și care este semnată Vasile Leonte (cu 105 lei / oră)
În Registratura de la Dochia sunt acum vreo 6-7 oferte pentru lucrare, unele de prin septembrie. Vasile Leonte nu o putea însă înregistra mai devreme, nici măcar când raporta cu mândrie patriotică primarului către onor Prefectură că are contract încheiat. De ce? Simplu. Cu o zi înainte de a depune oferta, dimineața, când s-a trezit și și-a băut cafeaua, Leonte era consilier local (și ar fi fost conflict de interese și incompatibilitate să facă afaceri cu administrația locală).
După cafeaua din dimineața zilei de 2 octombrie, leonte a mers la Primărie și și-a depus demisia din funcția de consilier (fusese exclus și din PSD – pentru că votase pentru demiterea viceprimarului social-democrat, la propunerea taberei primarului liberal). Oricum, de ceva vreme, PSD Neamț ceruse înlocuirea consilierului trădător.
Unii ar putea spune că acest contract de deszăpezire ar putea fi prețul trădării partidului. Credem că doar cârcotașii ar zice așa ceva. Mai ales că, pe ce oferte și ce prețuri sunt acum depuse la Primărie pentru deszăpezire, leonte are toate șansele că constate că a rămas și fără funcția de consilier și fără contractul sperat.
Că tot a ieșit ceva bun din amânarea realizării procedurii de încredințare a lucrării: au tot venit oferte, de la 130 lei / oră (în septembrie), la cea de 105 lei / oră (depusă de ex-consilier), până la – țineți-vă bine! – 65 lei / oră.

*Contract modificat în avans de un posibil câștigător

Iar primarul s-a mai ales cu o durere de cap – în ședința extraordinară din data de 9 octombrie, consilierii locali care au aprobat rectificarea de buget și alocarea de resurse pentru deszăpezire au cerut (primarul nu a participat dar a fost informat) ca ”să se încheie contractul de deszăpezire cu ofertantul care prezintă oferta cea mai mică din punct de vedere financiar”.
Altfel spus, dilema e maximă: consilierii cer grijă față de cheltuirea banului public, prin mâinile cui nu trebuie (inclusiv la Redacția ziarului Ceahlăul) a ajuns un specimen de contract cu antetul Primăriei și semnat doar de prestatorul Leonte. Și uite-așa, cuvântul ”dedicație” din titlu începe să capete sens. Tot așa, putem înțelege și de ce draftul inițial de contract (nesemnat) are niște mențiuni făcute cu pixul foarte interesante: un cont bancar (de văzut al cui?), schimbarea date de 3 octombrie (când nu erau bani în cont) cu 10 octombrie (după ședința care a aprobat mutarea banilor) etc. Și ca să nu fie discuții, o expertiză grafologică ar lămuri lejer dacă e vorba de vreo ciornă contrafăcută de vreun dușman sau scrisul respectiv aparține cuiva taaare apropiat de PFA-ul Leonte…
Urmează ca inspectorii Prefecturii să constate dacă primarul de Dochia e doar nefamiliarizat cu hățișul procedurilor stufoase și patronează doar din neștiință astfel de cumătrii politico-financiare care amestecă politică – trădări – oferte – bani – contracte anteredactate sau dacă, ce ați citit până acum nu e decât vârful iceberg-ului.

Daniel VINCA