Adus în pragul morţii de atacul viespilor

soc anafilactic

Un bărbat din Ruseni a intrat în stop cardiorespirator după ce a fost înţepat de viespii. Se pare că aceste insecte atacă haotic pe fondul răcirii accentuate a vremii şi din cauza ploilor abundente. În după-amiaza de 4 iunie, victima din Ruseni, în vârstă de 50 de ani, a căzut ca secerată în grădină, după ce a fost atacat de un roi. În câteva secunde, omul a început să simtă că se sufocă, declanşându-i-se o insuficienţă respiratorie acută pe fondul edemului glotic generat de venin. Omul a avut noroc de faptul că nu era singur şi, în urma unui apel la 112, făcut de familie, la faţa locului s-a deplasat un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Neamţ, care i-a acordat primul ajutor. După stabilizare, pacientul aflat în stare de şoc anafilactic a fost transportat la spitalul judeţean, pentru continuarea investigaţiilor. Bărbatul a rămas sub stricta supraveghere a medicilor din Reanimare, fiind în continuare în satre foarte gravă.

La spital a ajuns, în aceeaşi zi, şi o femeie gravidă în luna a IV-a, tot cu reacţie virulentă la înţepătură, în acest caz de albină. Victima, din Grinţieş, a fost atacată în curte şi imediat după înţepătură a suferit o scădere bruscă a tensiunii. Speriată, mai ales pentru sarcină, a sunat la 112 şi a cerut ajutor specilizat. Un echipaj de salvare a preluat pacienta cât de repede s-a putut, având în vedere distanţa mare care este de parcurs până în comună. Echipajul i-a acordat femeii primul ajutor şi a monitorizat-o până la spitalul judeţean, unde a lăsat-o pe mâinile urgentiştilor. Din fericire, după administrarea medicaţiei specifice în asemenea cazuri, pacienta şi-a revenit şi nici nu au fost depistate probleme cu fătul.

În această perioadă ploioasă şi rece, albinele şi viespile sunt mai virulente şi atacă omul pentru că nu prea se simt în largul lor. După cum ne-a declarat dr. Dr. Valentin Goga, şeful secţiei de Contagioase din cadrul spitalului judeţean, victimele trebuie să se prezinte de urgenţă la medic, mai ales dacă se ştiu alergice. „Persoanele alergice ar trebui să poarte cu ele antihistaminice, care pot fi achiziţionate din farmacii. Însă, chiar dacă după o înţepătură îşi vor administra antihistaminice, tot se impune prezentarea la medic în cel mai scurt timp posibil, pentru că există pericolul declanşării unei hipotensiuni, a  tahicardiei şi se poate forma edem glotic. Victima poate suferi insuficienţă respiratorie acută şi se poate ajunge la deces”.

 

Geanina NICORESCU