Acuzat de furt

tabel intretinere

Un administrator i-a făcut plângere la poliţie unui locatar

* Tensiunile au izbucnit de la factura de apă

 

Tensiunile create pe fondul costurilor mari la întreţinere, mai ales la consumul de apă, au degenerat în acuzaţii de furt între unii locatari şi administratorul unei asociaţii. Cel incriminat că „triplează preţurile” s-a dus la poliţie, cerând „satisfacţie morală pentru injurii şi calomnie”.

„Sunt un cetăţean al oraşului Piatra Neamţ, care nu înţelege şi se întreabă de ce a ajuns să plătească 16,14 lei pentru un metru cub de apă rece”, ni s-a adresat Ioan Nohai, locatar al blocului B9 de pe Bulevardul 9 Mai, după ce s-a dus la asociaţie şi i-a cerut socoteală administratorului de la asociaţia de proprietari. „L-am întrebat pe domnul Mihai Chiric, administratorul Asociaţiei 80 (de care aparţin) de ce, dacă am consumat doar 3 metri cubi în mai, am fost obligat să plătesc cât pentru 5 metri cubi, şi mi-a răspuns că diferenţa reprezintă avarii, pierderi, iar dacă nu-mi convine, să fac reclamaţie”. Ioan Nohai susţine că dumnealui şi soţia, ambii pensionari, se consideră înşelaţi, furaţi pe faţă şi puşi să plătească un preţ mult prea mare pentru apa potabilă pe care o consumă, spun ei, cu economie.

Pentru administratorul Asociaţiei 80, acuzele aduse de locatarul Nohai a fost „picătura care a umplut paharul” şi l-a reclamat la poliţie: „Nu este pentru prima dată când acest om vine la asociaţie şi ne jigneşte cum îi vine la la gură. Suntem conştienţi că nu putem fi agreaţi de toată lumea, pentru că veniturile sunt mici şi cheltuieli multe, dar de aici şi până la a fi jigniţi şi ameninţaţi în diferse feluri în fiecare lună de o persoană extrem de recalcitrantă mi se pare nedrept, incorect şi umilitor. Cât despre cine strigă hoţii… În iunie, spre exemplu, familia Nohai a consumat 4 metri cubi şi a declarat 3. Am pus instalatorul plătit de asociaţie să verifice, prin sondaj, ce au declarat pentru luna iunie familiile care ne mai fac probleme… Iar dacă a consumat şi în mai cum a declarat pe iunie… e lămurită treaba”, ne-a declarat Mihai Chiric.

Dincolo de şicanele dintre administratori şi locatari, când se pune problema plăţii întreţinerii, trebuie  transparenţă totală. Asociaţia 80 cuprinde 541 apartamente, fiind a doua ca mărime din oraş şi una bun platnică, având toate facturile achitate la zi. Iar ultimul control financiar-contabil venit de la primărie anul acesta nu i-a găsit nici o problemă.

Administratorul Chiric a ţinut să precizeze cum se repartizează costul apei pe apartamente: „Normal, costul se împarte pe suprafaţa utilă, iar pentru că toate apartamentele au toate aceeaşi suprafaţă, conform deciziei comitetului executiv al Asociaţiei 80, diferenţa rezultată dintre consumul citit la apometrele din locuinţe şi consumul înregistrat de apometrul de scară se împarte la 20 (numărul de locuinţe de pe o scară). Un metru cub costă 7,23 lei cu tot cu TVA. Temeiul legal de preţ este fundamentat de ApaServ, compania îl înaintează la judeţ, Consiliul Judeţean îl aprobă şi-l înaintează la ANREE, iar ANREE a dat avizul pentru pentru preţul de 7,23 de lei cu tot cu TVA pentru metrul cub de apă, sumă care se compune din preţul apei potabile plus cel al apei menajere care merge la tratare. Domnul Nohai a spus că, decât să se plătească şi apa menajeră, mai bine să i se dea drumul direct în Bistriţa. Ei, asta s-o creadă el!”.

În plus, în suma de plată la întreţinere se includ cheltuielile gospodăreşti, începând cu întocmirea listelor de plată de către o societate autorizată care la Asociaţia 80 costă lunar 360 lei, plus salariile administratorului, preşedintelui şi instalatorului, la care se adaugă cheltuiala cu detergenţii şi tot ce-i trebuie femeii de serviciu pentru curăţenie, plus chirie sediu conform contractului încheiat între asociaţie şi locatari, indemnizaţie cenzor, indemnizaţie comitetul executiv, citire contoare.

 

Geanina NICORESCU